Pidcock kritisch op eigen ploeg: 'Ik moet op dit moment over veel meer nadenken dan alleen maar prestatiegerelateerde zaken'

Tom Pidcock rijdt een matige Tour of Britain, terwijl hij als een van de favorieten werd bestempeld. 

Pidcock

Ondertussen zwelt de kritiek op Ineos Grenadiers aan. Pidcock won op prachtige wijze de Amstel Gold Race, maar het bleef dit seizoen slechts bij zes WorldTour-overwinningen in totaal voor de ploeg. Niet conform de kwaliteiten die het Britse team worden toegedicht. Het moge duidelijk zijn dat Ineos Grenadiers niet meer de ploeg van weleer is.

Dat stelde ook Luke Rowe onlangs in zijn podcast. De veteraan vertelde dat meerdere ploegen Ineos Grenadiers voorbij zijn gestreefd en dat ze op dit moment gewoon niet goed genoeg zijn. Ondertussen is het ook intern allemaal niet even goed geregeld. Stephen Cummings moest een van de belangrijkste ploegleiders worden, maar was niet in de Tour de France. Het is geen geheim dat de relatie tussen Pidcock en Cummings niet even goed is.

Verschillende mannen stappen ook op: Rod Ellingworth, die in 2021 Sir Dave Brailsford opvolgde, vertrekt naar Bahrain-Victorious, terwijl met Dan Bigham en Johnny Wale twee krachten uit de performancestaf naar Red Bull-BORA-hansgrohe gaan.

Naast Rowe was ook Geraint Thomas tijdens de Tour de France kritisch. Hij vergeleek de werkwijze met het vormen van een coalitie. Overal was een meerderheid voor nodig.

Absolute top

Nu heeft ook Pidcock zich in gesprek met Het Laatste Nieuws kritisch uitgelaten over zijn ploeg. "Het klopt dat er op dit moment wel een aantal zaken zijn binnen de ploeg waarmee ik moet omgaan. En die helpen me eerlijk gezegd niet om optimaal te presteren."

"Ik moet op dit moment over veel meer nadenken dan alleen maar prestatiegerelateerde zaken. En dat zorgt ervoor dat de focus op de zaken die echt belangrijk zijn, namelijk koersen, niet ideaal is", aldus Pidcock, die er verder niet dieper op wilde ingaan.

Pidcock heeft nog niet echt de aansluiting met de absolute top gemaakt, zo vindt hij zelf ook. "Het is gewoon zo verdomd moeilijk te winnen. Er is maar een klein aantal renners die het merendeel van de koersen winnen en daar wil ik bij horen. Dat is nu niet het geval en dat moet veranderen."

Pidcock heeft nog een contract tot en met 2027 bij Ineos Grenadiers, maar is regelmatig in verband gebracht met een overstap naar een andere ploeg. Dan moet vooral gedacht worden aan Red Bull-BORA-hansgrohe. Red Bull sponsort hem tenslotte in het mountainbiken.

Nieuws
  • Cor Vos