Van der Poel over EK: 'Mooie trui en wedstrijd wordt steeds belangrijker'

Mathieu van der Poel wil natuurlijk het liefst z'n regenboogtrui prolongeren, maar ziet de Europese sterren ook wel zitten - en hoe zit het met het WK gravel?

mathieu van der poel in het tenue van oranje

Het is maar de vraag om Mathieu van der Poel wel de echte kopman is van de Nederlandse equipe bij de wegwedstrijd van het EK wielrennen in Belgisch Limburg. Olav Kooij is met z'n zege in de Bemer Classic immers in goede doen en er ligt een prima parkoers voor sterke sprinters als de Zuid-Hollander in Hasselt.

Van der Poel heeft wel oren naar sterrentrui

Maar Van der Poel is Van der Poel en ook hij heeft z'n zinnen toch stiekem wel gezet op de wit-blauwe trui met gouden steren die veel mensen niet zo heel mooi vinden. MVDP denkt er overigens anders over.

"Ik vind het een mooie trui en de laatste jaren is het ook belangrijker aan het worden. Het blijft ook gewoon een kampioenschap", tekende In De Leiderstrui op uit de mond van Van der Poel bij het persmoment dat de KNWU organiseerde

Van der Poel denkt dat er ook wel wat mogelijk is om die Europese trui te winnen. "Het wegvallen van Wout is natuurlijk jammer, ik denk dat hij ook wel een harde wedstrijd had gewild. Maar er zullen nog renners zijn die koers willen maken, al lijkt het erop dat het een sprint zal worden. Een beetje wind om te koersen zou nog wel fijn zijn, maar de goede sprinters hier kunnen het ook na een harde wedstrijd. Dan denk ik aan Jasper Philipsen en Olav Kooij, maar zo zijn er nog."

Van der Poel toont zich ook een teamplayer. Hij zou ook best bereid zijn te werken voor Kooij. "In eerste instantie probeer ik zelf natuurlijk te winnen, maar bij de bondscoach heb ik ook aangegeven dat ik er zeker niet mee in zit om de lead-out nog te doen. Als de benen dat nog toelaten, maar we hebben nog sterke mannen voor de lead-out. Daar wil ik mijn steuntje wel aan bijdragen.'

Knieproblemen

Van der Poel stapte in de Renewi Tour nog af met knieproblemen, maar die zijn verleden tijd. Toch was het ook lange tijd niet zeker of de wereldkampioen mee zou doen aan de Europese titelstrijd.

"Het was niet direct zeker of ik deze wedstrijd zou rijden, omdat ik misschien tot Luxemburg in Spanje zou blijven. Maar zelf wilde ik nog wel een extra koersdag en het is ook dicht bij huis. Ik voel me goed en heb een prima trainingsstage achter de rug. Ik heb mijn portie knieproblemen al gehad, dus ik voelde wel dat het niet supererg was. Maar als ik door was blijven rijden, ook met die rit in Geraardsbergen, had ik het wellicht erger gemaakt."

WK Gravel?

Van der Poel trainde in Spanje meer bergop dan gewoonlijk, met het oog op het WK in Zürich, waar flink wat hoogtemeters op het programma staan. Maar als hij in België fietst, dan pakt hij negen van de tien keer de gravelbike, zo doet hij uit de doeken. En laat er nu een week na het WK op de weg een WK Gravel op het programma staan in België...

"Het is iets wat ik ook gewoon leuk vind om te doen, het is eens iets anders. Maar als ik mee zou doen, dan is het niet gewoon om maar mee te doen. Zoals het er nu naar uitziet, is de kans groter dat ik het wel doe dan dat ik het niet doe", geeft MVDP ons iets om naar uit te kijken.