🎥 Lorena Wiebes voor de tweede keer Europees kampioen na oersaaie wegrit door defensieve tactiek Nederland

Lorena Wiebes is de nieuwe Europees kampioene op de weg na een tegenvallende wegwedstrijd om naar te kijken. 

Wiebes Europees kampioen

Na een weinig enerverende koers is Lorena Wiebes voor de tweede keer Europees kampioen op de weg geworden. De 25-jarige Nederlandse was in Hasselt verreweg de snelste in de massasprint. Elisa Balsamo uit Italië werd tweede, voor de Poolse sprintster Daria Pikulik.

Nederland koerst defensief

Met Wiebes als topfavoriete voor de Europese titel startte de Nederlandse equipe met een duidelijk plan: verdedigen, verdedigen en nog eens verdedigen. De dames van bondscoach Loes Gunnewijk koersten extreem defensief, wat leidde tot een stomvervelende wedstrijd om naar te kijken.

Op het 162 kilometer lange parkoers gaven de Nederlandse vrouwen telkens één renster de ruimte, om daarna op het wiel van alle tegenaanvallers te springen. Zo zagen we de hele wegwedstrijd lang verschillende rensters solo aan de leiding.

Zelfs in de lus door de Limburgse heuvels (met ook kasseistroken) koos Nederland voor een defensieve tactiek. Verschillende landen probeerden hier een aanval op poten te zetten, maar telkens was het een Nederlandse die dat in de kiem smoorde.

De oranjevrouwen namen zelf niet één keer het initiatief. Dat ondanks de aanwezigheid van sterke rensters als Thalita de Jong, Ellen van Dijk, Riejanne Markus, Loes Adegeest en titelverdedigster Mischa Bredewold.

Simpelweg de snelste

Door het negatieve koersgedrag van de formatie van Gunnewijk liep het EK uit op een veredelde toertocht richting het finalerondje in Hasselt (het uiteindelijke gemiddeld was 41,088 km/h). Eenmaal in de Belgische stad namen de Nederlandse vrouwen de kop in aanloop naar de verwachte massasprint.

De voltallige Nederlandse ploeg (acht dames) leidde het peloton naar de laatste kilometer, waarna de Italiaanse ploeg overnam. Na het goed voorbereidende werk zat Wiebes plots alleen en leek het alsnog mis te gaan. De kopvrouw van Nederland vond echter op tijd een gaatje en sprintte met overmacht naar de zege.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

De versnelling van Wiebes zorgde ervoor dat de Italiaanse Elisa Balsamo kansloos was. Zij sprintte dan wel weer naar de tweede plaats, vlak voor de Poolse Daria Pikulik, die het brons veroverde.

Nieuws
  • Cor Vos