Primoz Roglic over opgave in Tour: 'Ik zei tegen mezelf dat ik niet langer deel hoefde uit te maken van de wielerwereld en zo hoefde te lijden'

Andermaal sloeg Primoz Roglic na een moeilijke periode terug in de Vuelta a España. 

Roglic

De Sloveen had eerder moeten opgeven na een ongelukkige valpartij in de Tour de France, zijn grote doel van het seizoen en de reden waarom hij afgelopen winter overstapte van Team Visma | Lease a Bike naar Red Bull-BORA-hansgrohe. In Duitse dienst kon hij kopman zijn in de grootste koers ter wereld.

Roglic richtte zich op en ondanks dat hij een zeer gebrekkige voorbereiding kende, won hij voor de vierde keer in zijn loopbaan de Vuelta a España.

Toch is het niet makkelijk geweest om mentaal te switchen, aldus Roglic in een interview met het Sloveense Délo. "Door wat me overkwam in de Tour, vroeg ik me opnieuw af wat ik nodig had. Ik zei tegen mezelf dat ik niet langer deel hoefde uit te maken van de wielerwereld en zo hoefde te lijden."

Net als in de Vuelta a España van 2022, waarin hij na een eerdere opgave in de Tour de France weer uitviel door een crash. Net op het moment dat hij jacht begon te maken op Remco Evenepoel kwam hij ten val bij een botsing met Fred Wright.

Dit jaar won hij de Vuelta a España wel. Ondanks een lastig slotweekend, waar meerdere renners en stafleden te maken kregen met ziekte. "We bleven altijd in de buurt van de toiletten, ook na de prijsuitreiking", vertelde Roglic, die dus ook enige last ervan ondervond.

WK Zürich

Na het de Vuelta a España verlegde Roglic al snel zijn focus op zijn volgende doelen: het WK in Zürich en de Ronde van Lombardije. Beide koersen die hij nog niet eerder won. Beide ook koersen waarin hij Tadej Pogacar tegenkomt. Eerst als ploegmaat, daarna als tegenstander. "Ik kan geen voorspellingen doen, maar de parkoersen van zowel de tijdrit als de wegrit passen bij me op het WK."

"Door deel te nemen aan het WK behoud ik bovendien het competitieritme dat ik nodig heb richting de Ronde van Lombardije, zoals ook in sommige van de voorbije seizoenen. Het is gemakkelijker om in vorm te blijven als je in actie blijft komen."