Van woensdag 18 september tot en met zondag 22 september wordt de Ronde van Luxemburg verreden. Mathieu van der Poel is de grote blikvanger van de koers door het groothertogdom. Gezien het parkoers krijgt de Nederlander volop kansen in zijn (voorlopig) laatste wedstrijd in de regenboogtrui.
Feest voor punchers
De vijfdaagse Pro-koers (één niveau lager dan de WorldTour) bestaat uit één tijdrit en vier heuvelritten met telkens een aankomst voor punchers. Dat is de laatste jaren zo'n beetje het vaste recept van de Skoda-Tour de Luxembourg - zoals de koers officieel heet.
In de voorbije edities werd de koers dan ook gewonnen door sterke renners met een punch in de benen. Zo was Marc Hirschi vorig jaar eindlaureaat, terwijl Mattias Skjelmose en João Almeida in 2022 en 2021 de Ronde van Luxemburg op hun naam schreven.
Verder staat de erelijst van de Luxemburgse ronde, die al sinds 1935 bestaat, staat vol grote namen. Deze wonnen Greg Van Avermaet, Diego Ulissi, Fränk Schleck en Thomas Voeckler de rittenkoers al eens. Verderop op de startlijst vinden we ook namen als Charly Gaul, Freddy Maertens, Briek Schotte, Bernard Hinault, Frank Vandenbroucke en zelfs Lance Armstrong terug (al werd zijn eindoverwinning later geschrapt).
Ook Nederlanders waren al vaak succesvol in Luxemburg. Puncher Maurits Lammertink pakte de eindzege in 2016, net als tijdrijder Joost Posthuma in 2008. Ook Frans Maassen, Gert-Jan Theunisse, Michel Cornelisse Jelle Nijdam, Bert Oosterbosch, Bert Pronk en Arie den Hartog wonnen de Ronde van Luxemburg tijdens hun carrière.
Dit jaar is het dus aan Mathieu van der Poel om een volgende Nederlandse eindzege te noteren. De huidige wereldkampioen krijgt daarvoor een parkoers op maat voorgeschoteld in Luxemburg. Hieronder zie je de etappeprofielen:
Etappe 1: Luxembourg-Luxembourg
De openingsrit start en finisht in hoofdstad Luxemburg en is direct een kolfje naar de hand van de punchers en aanvallers. De top van de laatste klim ligt op 8,5 kilometer van de aankomst, welke in de laatste 500 meter lichtjes omhoog loopt.
Etappe 2: Junglinster-Schifflange
De tweede etappe biedt iets minder kansen voor een aanval dan de openingsrit. Toch komen de punchers opnieuw aan hun trekken in het finalerondje in Schifflange, waar telkens een klein klimmetje op het parkoers ligt. De finish is dan weer vlak, dus sterke sprinters maken hier kans.
Etappe 3: Rosport-Diekirch
De finale van de derde etappe is om van te smullen. De rit eindigt met een lokaal rondje in Diekrich, waar korte klimmetjes elkaar in rap tempo opvolgen. In de laatste 32 kilometer liggen maar liefst 7 korte hellingen, waarna de aankomst vlak is.
Etappe 4: Differdange-Differdange (tijdrit)
Op dag vier staat de tijdrit op het programma. De organisatie heeft gekozen voor een 15,5 kilometer lange rit tegen de klok, met halverwege een pittig klimmetje op een verder vrij vlak parkoers.
Etappe 5: Mersch-Luxembourg
De slotrit voert de renners terug naar de hoofdstad van het groothertogdom. Daar wordt een lokale lus afgelegd met opnieuw het nodige (korte) klimwerk. Geen hoge percentages, maar wel zes keer omhoog in de laatste 30 kilometer.
Belangrijkste deelnemers
Wie na het zien van de profielen denkt dat Mathieu van der Poel dit rondje op z'n gemak gaat winnen, komt bedrogen uit. De Ronde van Luxemburg kan namelijk rekenen op een prachtig en sterk deelnemersveld naast de kopman van Alpecin-Deceuninck.
Winnaar van vorig jaar (en man-in-vorm) Marc Hirschi is er namelijk ook bij, net als diens UAE Team Emirates-ploeggenoot Juan Ayuso. De Spanjaard zal vooral willen uithalen in de tijdrit, waarmee hij een gooi kan doen naar de eindzege.
Ook Mattias Skjelmose is van de partij. De kopman van Lidl-Trek won de Luxemburgse ronde al in 2022 en behoort met zijn punch- en tijdritkwaliteiten ook nu tot de favorieten. Ook diens land- en ploeggenoot Mads Pedersen is erbij, die op dit parkoers ook een kandidaat-eindwinnaar is.
Ook Team Visma | Lease a Bike doet mee in Luxemburg. De Nederlandse ploeg stuurt een sterk zestal naar de vijfdaagse, met Wilco Kelderman, Bart Lemmen en Christophe Laporte als speerpunten.
Het deelnemersveld staat verder vol met punchers. Denk aan Giro-ritwinnaar Pelayo Sánchez bij Movistar en de sterke Denen Andreas Kron (Lotto-Dstny), Magnus Cort (Uno-X Mobility) en Van der Poels ploegmakker Søren Kragh Andersen.
Ook Groupama-FDJ neemt de Ronde van Luxemburg uiterst serieus. Namens de Franse ploeg zijn Valentin Madouas, David Gaudu, Kevin Geniets, Laurence Pitchie en Rudy Molard erbij. Bahrain-Victorious mikt dan weer op Antonio Tiberi, terwijl Decathlon-Ag2r La Mondiale met Andrea Vendrame ook over een goede puncher beschikt.
- Cor Vos