Flopploeg uit Oezbekistan dat meedeed aan Tour de France Femmes bestaat niet meer: 'Ons team is uit elkaar gevallen'

Tashkent City Women Professional Cycling Team uit Oezbekistan bestaat niet meer, zo meldt één van de rensters. 

Tashkent City uit Oezbekistan

Al tijdens de eerste (vlakke) etappe van de Tour de France Femmes moesten vier dames van Tashken City uit Oezbekistan opgeven. Het deed de wenkbrouwen bij menigeen nóg meer fronsen over de deelname van deze opmerkelijke ploeg. Nu blijkt dat de rensters sinds diezelfde Tour Femmes geen wedstrijd meer gereden hebben en de 'flopploeg' niet meer bestaat.

Yanina Kuskova

Van de ploeg uit Oezbekistan reed enkel Yanina Kuskova de Tour uit. De 22-jarige Oezbeekse eindigde er als 47e in het eindklassement en was dus verreweg de beste renster uit de ploeg. Of beter gezegd: Kuskova was de enige renster op niveau. En juist zij plaatste deze week een bericht op Instagram waaruit blijkt dat Tashkent City Women Professional Cycling Team niet meer bestaat.

"Mijn laatste wedstrijd was op 18 augustus", doelt Kuskova op de legendarische slotetappe van de Tour de France Femmes. "Sindsdien zitten mijn team en ik thuis in Oezbekistan. We hebben niet meer megedaan aan andere wedstrijden, want ons team is uit elkaar gevallen."

De 22-jarige renster wijt het uiteenvallen van de ploeg aan de houding van de nationale federatie van Oezbekistan. Zo was Kuskova na de Tour in voorbereiding op het WK in Zürich, maar op goede hulp en begeleiding kon zij niet rekenen. "Ik hoopte naar het WK te gaan. Mijn land heeft me beloofd de reis te betalen, maar uiteindelijk hebben ze tickets geboekt waarmee ik minder dan 24 uur voor de start aankom."

Kuskova is daarom niet te spreken over de Oezbeekse wielerbond. "Ik zal natuurlijk moe zijn na de vlucht, maar dat maakt hen niet uit. Ik zei dat ik in dit geval niet zou gaan, maar dat boeit hen niet."

'Nu is het voorbij'

Tashkent City reed voornamelijk rond in het Aziatische circuit. De ploeg profiteerde optimaal van een hiaat in het UCI-puntensysteem, waarmee het deelname aan de Tour de France Femmes afdwong. Het zette vol in op het nationaal kampioenschap, waarmee het een karrevracht aan punten binnenhengelde ten gunste van een deelname aan de Franse rittenkoers.

Sinds dat 'succes' is de ploeg dus niet meer in actie gekomen en lijkt het verhaal van Tashkent City ten einde. "Het is zo jammer dat ze in Oezbekistan de waarde van wielrennen niet begrijpen. Ons team bestond drie jaar, we hadden een geweldige tijd en nu is het voorbij", eindigde Kuskova haar bericht.

Tashkent heeft naast een vrouwenploeg ook een ingeschreven continentaal team bij de mannen. Ook die ploeg is al geruime tijd niet meer in actie gekomen. Hun laatste wedstrijd was een Franse 2.2 koers die eindigde op 29 juli.

Nieuws
  • Cor Vos