José De Cauwer aangevallen door vliegende mieren langs tijdritparkoers WK: 'Ze kunnen Remco niet volgen, haha' 

Het WK tijdrijden is vandaag. José De Cauwer is ter plekke en kwam voor een onaangename verrassing te staan langs het parkoers. 

Pelotonpraat André van den Ende

José De Cauwer moet tot zijn afgrijzen tegenwoordig bijna altijd wielercommentaar doen vanuit de VRT-studio in Brussel. Vroeger zat hij bijna altijd met z'n neus op de koers in de cabines bij de finish, maar ook de Vlaamse publieke omroep moet bezuinigen en dus geven hij en zijn commentaarpartner meestal commentaar vanuit Brussel.

De Cauwer heeft advies voor renners naar aanleiding van vliegende mieren

Op het WK wielrennen mocht hij van de VRT wel naar Zürich afreizen. Daar werd hij ermee geconfronteerd dat het zo slecht nog niet is om in de veilige Brusselse bezemkast te zitten. In een voorbeschouwing op de WK's tijdrijden die vandaag op het programma staan werd hij namelijk geconfronteerd met... vliegende mieren!

Een google-zoekopdracht leert dat vliegende mieren eigenlijk gewoon mieren zijn die vleugels hebben gekregen. Dat gebeurt in de paarperiode die doorgaans in juli is, maar blijkbaar lopen de doorgaans toch zo punctuele Zwitsers (of in ieder geval de Zwitserse mieren...) wat achter en valt de paarperiode in september.

Hoe het ook zij, José De Cauwer en Maarten Vangramberen moesten in hun stand-up op een lieflijk aandoende alpenweide nabij Zürich afrekenen met een horde vliegende mieren. Ze maken van de nood een deugd en gaan maar op professionele wijze in op de situatie en bespreken of de insecten een rol gaan spelen tijdens de tijdrit.

"De renners hebben één geluk: ze blijven op dezelfde plaats hangen. Ze gaan Remco niet kunnen volgen." De Cauwer heeft wel een advies voor de dames en heren tijdrijders: mond zoveel mogelijk dicht proberen te houden. "Er kwam daarnet een wielertoerist voorbij met zijn mond open. Hij vertelde me dat hij niet meer moest eten, haha."

Parkoers, favorieten en tv

Wat voor hindernissen behalve de vliegende mieren wacht de rensters en renners nog meer in hun tijdrit vandaag? Nou, de heren krijgen 46 kilometer tegen de klok voor de kiezen (de dames rijden een iets kortere lus), waarbij vooral het middengedeelte wat klimmetjes bevat. Eén van die klimmetjes kent een wat spannende afdaling, waarop Remco Evenepoel wel degelijk kan sturen - hij ligt daarover in de clinch met Tom Dumoulin.

Met Remco Evenepoel is ook de absolute topfavoriet genoemd bij de mannen. Hij zal onder andere tegenstand kunnen verwachten van Filippo Ganna (al is zijn vorm een vraagteken) en thuisrijder Stefan Küng. Namens Nederland doet Daan Hoole mee.

Bij de vrouwen is - gek genoeg - Lotte Kopecky misschien wel de topfavoriet. Maar veel minder uitgesproken dan bij de mannen het geval is met Evenepoel. Want je kunt evengoed olympisch kampioene Grace Brown de topfavoriet noemen. De Nederlandse deelneemsters Demi Vollering en Ellen van Dijk moeten ook hoge ogen kunnen gooien.

Je kijkt vanmiddag op NPO1, Sporza (dames op Canvas, heren op VRT1) en Eurosport1 vanaf 12.00 uur na het WK tijdrijden. De dames zijn eerst aan de beurt en vanaf 14.15 uur zie je de heren rijden.

Bekijk het originele bericht