Topfavoriet Remco Evenepoel maakt status waar op wereldkampioen tijdrijden: 'Op middenstuk van de klim moeilijk moment'

Remco Evenepoel heeft zijn wereldtitel tijdrijden verlengd. 

Evenepoel

Bij het eerste tussenpunt werd al duidelijk dat de strijd om de regenboogtrui zou gaan tussen Remco Evenepoel en Filippo Ganna, die zes seconden moest toegeven op de Belg. De Brit Joshua Tarling, die als een van de schaduwfavorieten werd gezien, lag op twaalf seconden bij het eerste tussenpunt.

Maar dat kon Tarling niet doorzetten, want op het klimmetje verloor hij veel tijd. Ganna deed het verbazingwekkend goed bergop, want op de top lag hij slechts negen seconden achter op Evenepoel. Die laatste bewees alleen dat hij juist óók op het vlakke beter is dan zijn concurrenten, want bij het derde tussenpunt had hij een voordeel van negentien seconden.

Zodoende werd het duidelijk dat Evenepoel, die net voor de tijdrit nog met stress te maken kreeg toen zijn ketting eraf lag, wederom wereldkampioen zou worden. Al kwam Ganna, die Roglic inhaalde op de streep, nog een beetje dichter. Hij strandde op zes seconden. Voor Italië was het desondanks feest in Zürich, want Ganna pakte het zilver terwijl de constante Edoardo Affini met het brons aan de haal ging.

Vermogensmeter

Evenepoel na afloop: "Het duurde even voordat ik weer in vorm was na de Olympische Spelen, maar ik ben het net op tijd. Het was een zware dag, want een minuut voor de start lag mijn ketting eraf. Nadien deed mijn vermogensmeter het niet, het was een tijdrit puur op gevoel."

"De laatste drie kilometer was ik enorm aan het lijden, omdat ik had gepusht op het tweede klimmetje en ook risico had genomen in de afdaling. Het was nog lastig om mijn snelheid te halen, maar het maakt niet uit hoe groot het verschil is. Ik was blij dat de tijd groen was."

Evenepoel voelde zich goed bij de start. "Op het middenstuk van de klim had ik een moeilijk moment, maar daarna voelde ik weer zuurstof in mijn benen. Het was lastig: ik moest pushen, maar ik kon niet over de limiet gaan. Dit was misschien wel de moeilijkste tijdrit in mijn leven."

Nieuws
  • Cor Vos