Geen top 10-notering voor Team Visma | Lease a Bike in monument, maar Benoot hecht daar geen waarde aan: 'We koersen niet voor de top 10'

Tiesj Benoot reed weer een uitstekend seizoen, maar door alle pechgevallen was het voor zijn ploeg Team Visma | Lease a Bike niet de allerbeste jaargang. 

Benoot

Het was een opvallende statistiek: Team Visma | Lease a Bike is de enige WorldTour-ploeg die geen top 10-notering wist te behalen in een monument afgelopen seizoen. Het is een statistiek waar Tiesj Benoot weinig waarde aan hecht, zo vertelt hij in de podcast Kop over Kop.

"Dat is een statistiek waar mijn haren recht van gaan staan", aldus Benoot. "Dat is leuk voor journalisten, maar het stelt niets voor." Er zijn immers verzachtende omstandigheden: ten eerste de vele pechgevallen, maar ook de manier van koersen van Team Visma | Lease a Bike.

Zo blies Matteo Jorgenson zich in de Ronde van Vlaanderen op in de hoop Mathieu van der Poel te volgen op de Koppenberg, terwijl Tim van Dijke gediskwalificeerd werd nadat hij over de binnenbaan reed in Parijs-Roubaix. De achtste plaats werd een zestiende stek.

Zelf heeft Benoot ook van dat soort voorbeelden. "Ten eerste rijden wij niet voor de top tien, maar om te winnen. En je kunt het ook omdraaien: in de Ronde van Vlaanderen zat ik na de Paterberg in de groep die om de tweede plek meedeed, maar toen reed ik plat. In Luik kwam ik als vijfde boven op de Roche-aux-Faucons, maar kwam er nog een grote groep terug."

"In die andere monumenten zijn er ook zo zaken voorgevallen. Je kunt daarnaar kijken, maar je kunt ook kijken naar het feit dat we nog altijd tweede staan op de WorldTour-ranking. Dat is ook heel straf."

Tour de France

Tot en met Tirreno-Adriatico kende Team Visma | Lease a Bike een prima jaar. In het openingsweekend won de ploeg zowel Omloop het Nieuwsblad als Kuurne-Brussel-Kuurne, terwijl het vervolgens geschiedenis schreef door als eerste ploeg de Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice in eenzelfde jaar te winnen.

"Elke WorldTour-ploeg, buiten UAE, zou tekenen voor een seizoen als dat van ons. Natuurlijk, ik besef dat het anders was dan andere seizoenen, en het is ook iets wat geëvolueerd gaat worden. We gaan kijken naar de valpartijen, of naar de blessures, maar dat is iets moeilijks, want de risico’s blijven verbonden aan wielrennen."

De vele pechgevallen in de ploeg blijven een verzachtende omstandigheid. "Ik denk dat we het eerder moeten bekijken als: ondanks de pech zijn we nog tot deze resultaten gekomen. Het is frustrerend, maar aan de andere kant mogen we trots zijn op de strijd die we geleverd hebben. Ook in de Tour de France, want door ons was er twee weken lang een strijd in de Tour de France."

Nieuws
  • Cor Vos