Johan Bruyneel over Vingegaard: 'Dat is niet echt een reden om je seizoen te beëindigen'

Johan Bruyneel vindt het onverstandig dat Jonas Vingegaard zijn seizoen vroegtijdig stopzette vanwege de geboorte van zijn tweede kind. 

Achtergrond Leon Janssen

Terwijl Tadej Pogacar de voorbije weken de wielerwereld omver blies, zat Jonas Vingegaard thuis bij zijn gezin. Johan Bruyneel zet daar zijn vraagtekens bij. De voormalig Belgische wielrenner en oud-ploegleider sprak in de podcast The Move over de vroege seizoensstop van de Deen.

Niet geïnteresseerd

Vingegaard kwam ter sprake in de podcast bij de terugblik op de Ronde van Lombardije. Had de Deen van Team Visma | Lease a Bike het Pogacar moeilijk kunnen maken in het Italiaanse wielermonument? "Nee, Jonas had maximaal bij Remco (Evenepoel, red.) kunnen blijven", luidde het antwoord van Bruyneel.

"Om te beginnen is hij geen eendagsrenner. Hij zou er wel goed kunnen presteren, vooral in wedstrijden als Lombardije. Maar het lijkt dat hij er niet in geïnteresseerd is", aldus de 60-jarige winnaar van twee Touretappes.

De belangrijkste reden van Vingegaards afwezigheid is de geboorte van zijn tweede kind. "Ja, dat klopt, maar dat is niet echt een reden om je seizoen te beëindigen", vindt Bruyneel. "Hierdoor stopte zijn seizoen heel vroeg en heeft hij in totaal weinig gekoerst."

Bruyneel zag Vingegaard voor het laatst in de Ronde van Polen, die hij won. De man die jarenlang samenwerkte met Lance Armstrong vindt dat de Deen langer door had moeten gaan in 2024. "Al is het maar om actief te blijven of om doelen te blijven stellen. Uiteraard weet hij zelf wat het beste voor hem is en weet de ploeg dat ook."

"Ik ga het dus niet bekritiseren, maar hij is nu wel heel lang uit competitie. Dat is niet alleen nadelig voor zijn fysieke staat, maar je wil ook weten waar je staat ten opzichte van je rivalen", is Bruyneel van mening.

Tourwinnaar

Bruyneel verbaast zich over de verhoudingen tussen Vingegaard en Pogacar. "Eigenlijk is het ongelofelijk als je terugkijkt", zei de oud-renner van onder meer ONCE en Rabobank. "In 2022 en 2023 is Jonas e Tourwinnaar en dachten we allemaal dat Pogacar hem nooit meer ging verslaan."

"En dan komt Pogacar die ineens iedereen omverblaast, inclusief Jonas." Bruyneel beseft dat de heftige valpartij van de 27-jarige renner in de Ronde van het Baskenland flink meespeelt in dit verhaal. "Maar ik durf wel te stellen dat de Vingegaard van 2023 de Pogacar van 2024 niet had kunnen verslaan."

Bekijk het originele bericht