'Jonas Vingegaard komt dit seizoen niet meer in actie'

Het lijkt er sterk op dat de Ronde van Polen de laatste koers van Jonas Vingegaard in 2024 was. 

Vingegaard wint in Polen

Het wielerjaar 2024 lijkt ten einde voor Jonas Vingegaard. Vorige week schreef de tweevoudig Tourwinnaar de Ronde van Polen nog op zijn naam, maar nu ziet het ernaar uit dat de Poolse rittenkoers zijn laatste koers was van dit seizoen.

Vader

De 27-jarige Deen wordt binnenkort voor de tweede keer vader. Daarna komt hij niet meer in actie op de fiets, zo meldt Ciro Scognamiglio op X. De journalist van het Italiaanse La Gazetta Sport schrijft dat verschillende bronnen dat hebben bevestigt.

Vingegaard komt niet meer in actie voor Team Visma | Lease a Bike, maar ook niet voor de Deense nationale ploeg. Daarmee verkiest hij tijd voor zijn gezien dus boven een goed optreden op een WK-parkoers op maat. En dat begrijpen wij maar al te goed!

Een jaar om niet snel te vergeten.

Het wielerjaar 2024 was er voor Vingegaard een om niet snel te vergeten. Vooral in negatieve zin. De Deen begon weliswaar sterker dan ooit aan het seizoen. In februari won hij het eindklassement en drie van de vier ritten in de Spaanse voorbereidingskoers O Gran Camiño.

Vervolgens was hij heer en meester in Tirreno-Adriatico, waar hij in de twee zwaarste eappes naar ritwinst soleerde en zodoende 'de Koers der twee Zeeën' op zijn naam schreef. Ook in de Ronde van het Baskenland was hij goed op weg, totdat het noodlot toesloeg in etappe vier...

Het verhaal is bekend: Vingegaard kwam ten val samen met zo'n beetje alle klassementstoppers. De kopman van Visma | Lease a Bike was het hardst getroffen en lag wekenlang in het ziekenhuis met onder meer een klaplong en een longkneuzing.

Revalidatie

Zijn revalidatie werd een race tegen de klok met het oog op de Tour de France. Succesvol, zo bleek, want Vingegaard kon starten. Hij was echter niet opgewassen tegen een superieure Tadej Pogacar en kon zijn titel dus niet verdedigen in La Grande Boucle. Hij werd tweede, op gepaste afstand van de Sloveen.

Na de Tour reed Vingegaard een kleurloze Clasica San Sebastian, om in de week daarna de Ronde van Polen te winnen. Nu neemt ronderenner pur sang rust en tijd voor zijn familie.

Bekijk hier de najaarsprogrammas van Pogacar, Evenepoel, Vingegaard, Van der Poel en Van Aert.

Nieuws
  • Cor Vos