Dit zijn volgens ons de 10 meest tegenvallende renners van afgelopen wegseizoen

Het wegseizoen zit erop (in Europa). Tijd om de balans op te maken. Dit zijn volgens ons de grootste tegenvallers in 2024. 

Achtergrond André van den Ende

1) Fabio Jakobsen

Wat is er toch met Fabio Jakobsen aan de hand? Onze hoofdredacteur Willem Sipkema vroeg het zich recent ook al eens af in een analyse. Dat Jakobsen moeite heeft als het parkoers wat hoogteverschillen heeft, weten we. Maar dit wegseizoen kwam hij buiten de Ronde van Turkije om eigenlijk amper aan sprinten toe. Vreemd, want na z'n comeback was hij juist eerst ijzersterk.

2) Kasper Asgreen

Aan het eind van het wegseizoen was Kasper Asgreen weer een beetje zichzelf met een zesde plaats op het WK tijdrijden, maar verder deelde hij in de voorjaarsmailaise van Soudal Quick-Step. Een zestiende plaats in Milaan-Sanremo was z'n beste resultaat. In de andere klassiekers kwam de man die ooit Mathieu van der Poel klopte in de sprint voor de zege in de Ronde van Vlaanderen er niet aan te pas.

3) Simon Yates

Simon Yates rijdt komend jaar voor Team Visma | Lease a Bike, maar dat contract zal hij vooral versierd hebben op basis van resultaten in eerder jaren. Dit seizoen was het niet best. De tweelingbroer van Adam won in het begin van het jaar nog de AlUla Tour, maar in de echt belangrijke wedstrijden was hij nergens. Een derde plaats in een Touretappe omdat hij in de vroege vlucht zat en een vijfde plaats in de Giro dell Emilia, dat was het wel zo'n beetje.

4) Sam Welsford

Lead-out-misbruik, is dat een woord? Het is van toepassing op Danny van Poppel. De Nederlander is zelf ijzersterk, maar rijdt al een paar jaar met sprinters die er niet altijd evenveel van bakken. Sam Welsford kwam naar Red Bull-BORA-hansgrohe, maar wist niet te overtuigen. Ons niet, maar de ploegleiding ook niet, want hij reed geen enkele grote ronde.

5) Sepp Kuss

Heeft Sepp Kuss zich vorig jaar een beetje over de kop gereden door alle drie de grote rondes te rijden (en er zelfs eentje te winnen)? Dat is gissen, maar het was in ieder geval niet het wegseizoen van de sympathieke Amerikaan. Hij kreeg ook te maken met wat fysieke tegenslag, maar hij haalde ook gewoon z'n normale niveau niet.

Sepp Kuss met een handdoek om z'n nek in de Vuelta. | Beeld: Cor Vos

6) Yves Lampaert

Een beetje een copy/paste van het jaar van Kasper Asgreen, alleen zijn de verwachtingen bij Lampaert misschien wat minder hooggespannen dan bij de Deen. Hij won nog wel een tijdritje in de Ronde van Zwitserland en werd tweede in Gullegem Koerse, maar toch hadden we meer van 'm verwacht.

7) Felix Gall

Felix Gall verbaasde vorig jaar vriend en vijand door mee te doen met de beste renners in de Tour. Het jaar van de bevestiging daarna is vaak moeilijker en dat gold ook voor Gall. De Oostenrijker lijkt het wat moeilijk te hebben met de druk die hoort bij het kopmanschap, en met het positioneren bijvoorbeeld.

8) Cian Uijtdebroeks

De jonge Belg kwam met hoge verwachtingen naar Team Visma | Lease a Bike na z'n roerige vertrek bij BORA-hansgrohe. Hij reed een sterk begin van het seizoen, maar raakte daarna wat op de sukkel - ook door fysieke tegenslag. Misschien ligt de lat ook wel hoog met Evenepoel als Belgisch referentiekader, maar wij hadden er wat meer van verwacht.

9) Gianni Moscon

Het Italiaanse probleemkind werd door Lefevere opgepikt en wij hadden eerlijk gezegd dat hij een remonte zoals die van Mark Cavendish door zou maken. Maar Moscon is nog steeds geen schim van de renner die hij was bij INEOS. Aan de andere kant: we horen ook niks meer over relletjes rond z'n persoon, dat is ook wat waard...

10) Fem van Empel

We sluiten af met een vrouw. Het komt vast helemaal goed met Fem van Empel, maar op de weg kont het er voorlopig nog niet echt uit bij de Brabantse, zo concludeerde ook haar ploegleider Jan Boven. In het veld is ze beter dan generatiegenootjes Puck Pieterse en Shirin van Anrooij, maar waar die aansluiting vonden bij de wereldtop is dat met Van Empel zeker nog niet het geval - ook zij had wel wat fysieke tegenslag.

Bekijk het originele bericht