Visma's Jan Boven over wegcarrière Fem van Empel: 'Misschien koesterden we te hoge verwachtingen'

Fem van Empel reed lang niet zo'n sterk wegseizoen als generatiegenootje Puck Pieterse, maar is in het veld vaak sterker. Hoe zit dat? Jan Boven legt uit. 

fem van empel op het podium

Als er één iemand kennis heeft van de capaciteiten van Fem van Empel dan is het Jan Boven wel. De Groninger begeleidt namens Visma | Lease a Bike al enkele jaren de crossers in de ploeg (Wout van Aert, Marianne Vos en Fem van Empel) en was afgelopen wegseizoen ook ploegleider van de vrouwenploeg.

Boven over Van Empel

In dat wegseizoen wist Fem van Empel niet echt heel veel potten te breken. Althans, niet de potten die we verwachtten van de tweevoudig wereldkampioen veldrijden. Zeker omdat haar maatje Puck Pieterse wel de klinkers uit de straat reed in zo ongeveer iedere wegkoers waar ze aan meedeed en ook Shirin van Anrooij (eigenlijk al langer) de aansluiting heeft gevonden met de wereldtop.

Jan Boven heeft wel een aantal verklaringen waarom dat met Fem van Empel nog niet helemaal is gelukt - hoewel ze ook enkele goede koersen reed.

"Misschien koesterden wij ook te hoge verwachtingen, maar Fem is geen wegrenster. Ze is begonnen met fietsen om te crossen. Nu maakt ze een ontdekkingsreis op de weg. In het voorjaar heeft ze enkele goeie wedstrijden gereden. Misschien niet zo opvallend, maar wel goed. In de Giro viel ze en in de Tour vervulde ze met Marianne Vos en Riejanne Markus een andere rol", legt Boven uit bij Sporza.

Van Empel gaat minder crossen

Ondertussen is Fem van Empel het crossseizoen alweer begonnen. Afgelopen zaterdag won ze de Be Mine Cross in Beringen voor Ceylin del Carmen Alvarado en Lucina Brand. Toch zullen we Van Empel wat minder in het veld zien, zo vertelt ook zij bij Sporza.

"Ik ga in periodes veldrijden. Omdat ik het wegseizoen toch aantrekkelijk begin te vinden en dat vergt een andere aanpak. Hoe graag ik ook cross, ik zal keuzes moeten maken. Maar jullie zullen me nog genoeg zien." Van Empel gaat sowieso focussen op de kampioenschappen.