Wordt Maikel Zijlaard de beste lead-out van het peloton? 'Ik heb uitgesproken dat ik daarin beter wil worden'

Maikel Zijlaard heeft zich ontpopt als geweldige lead-out en proloogspecialist, maar de Nederlander wil nóg beter worden. 

Nieuws Leon Janssen

Maikel Zijlaard kan tevreden terugkijken op het seizoen 2024. De Nederlander van Tudor Pro Cycling piloteerde Arvid de Kleijn meermaals naar sprintwinst (onder meer in Parijs-Nice) met een geweldige lead-out. Bovendien won hij de proloog in de Ronde van Romandië. Dat betekende zijn eerste WorldTour-overwinning.

En precies die twee specialismen koestert hij. "Ik heb ontdekt wat bij mij past", zegt de 25-jarige Zijlaard in gesprek met WielerFlits. "Dat zijn de twee dingen waar ik mij ook het meest op heb gefocust: mijn plek in de lead-out en de proloog."

Beter worden

Zowel zijn lead-out als zijn prologen zijn al van een hoog niveau, maar Zijlaard wil nóg beter worden. "Met de lead-out gaat het om kracht, dus ik heb een beetje sportschool erbij gedaan. Daarmee wordt je ook weer sterker in prologen."

"Ik heb ook uitgesproken dat ik daarin beter wil worden", aldus het neefje van Leontien Zijlaard-van Moorsel. "Dat je het uitspreekt is ook een stap in het proces, dus daar hebben we werk van gemaakt."

Prologen

Zijn overwinning in de Ronde van Romandië steekt er met kop en schouders bovenuit qua prestaties in 2024. Dat vindt Zijlaard zelf ook, al noemt hij ook een andere prestatie.

Zo ziet hij zijn derde plaats in de proloog van de Deutschland Tour (achter kleppers Jonathan Milan en Mads Pedersen) als een bevestiging van zijn kunnen. "En er moet nog een stapje bij kunnen."

Lead-out

Ook in de lead-out wil Zijlaard zich nog verder ontwikkelen. De geboren Rotterdammer heeft daarvoor de basis gelegd in 2024. "We hebben laten zien dat we op het hoogste niveau kunnen acteren."

"We hebben met Arvid in Parijs-Nice gewonnen. En ook in andere koersen laten zien dat we een hele goede trein en een heel snelle sprinter hebben. Dus ik denk dat we met positiviteit kunnen uitkijken naar de volgende jaren", aldus Zijlaard.

Grote rondes

Zijlaards ploeg Tudor Pro Cycling (met Fabian Cancellara in het management) timmert zelf ook aardig aan de weg. Het ProTeam trok Marc Hirschi en Julian Alaphilippe aan voor volgend seizoen en zet daarmee een nieuwe stap voorwaarts.

Het doel van de Zwitserse ploeg is om volgend jaar deel te mogen nemen aan de Giro en de Tour. Het ziet er dan ook naar uit dat Tudor een wildcard gaat ontvangen voor de twee grote rondes.

Dat zet ook voor Zijlaard de deur open naar een mogelijk grote ronde-debuut. "Ik zou het supertof vinden", zegt hij erover. "Ik denk dat een grote ronde een stap is naar een nog beter niveau."

Of hij zelf daadwerkelijk ook een grote ronde gaat rijden is nog maar de vraag. "Dat is aan de ploeg en ik hoop dat ik er eentje mag rijden. Ik denk dat ik mij moet focussen op het beter worden nu, zodat ze niet om mij heen kunnen", eindigt Zijlaard lachend.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht