Maikel Zijlaard verrast met winst in ultrakorte proloog Ronde van Romandië

Maikal Zijlaard (Tudor Pro Cycling) heeft op 24-jarige leeftijd zijn eerste profzege geboekt en hij klopte heel wat grote namen.

Zijlaard

Vandaag ging de Ronde van Romandië van start met een ultrakorte proloog. De renners moesten in de straten van de Zwitserse gemeente Payerne een biljartvlak circuit van 2.28 kilometer afleggen. Aan de start stonden heel wat grote namen zoals Ayuso, de gebroeders Yates, Bernal, Mas, Vlasov, Alaphilippe, Carapaz en Martinez.

Vanwege de vele bochten kozen sommige renners ervoor om met hun gewone wegfiets tegen de klok te knallen. Maikel Zijlaard ging vroeg van start en zette een kanontijd neer. De Nederlander mocht vervolgens ruim twee uur in de hot seat zitten, want niemand verbeterde die tijd nog. Zijlaard haalde een gemiddelde snelheid van 46,903 km/h.

De Australiër Cameron Scott (Bahrain-Victorious) is tweede op 1 seconde en Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) is derde op 2 seconden. Thibau Nys opende zijn wegseizoen met een 18e plek. Zijlaard mag morgen in de leiderstrui koersen. De volledige top-10 en vreugdetaferelen in het kamp van Tudor kan u hieronder bekijken.

Uitslag

Beelden

"Dit is echt crazy. Ik kan het niet geloven", waren de eerste woorden van Zijlaard in het flashinterview. "Ik ging al vrij vroeg van start. De laatste twee uur waren de ergste uren uit mijn leven, vanwege de stress. Ik heb er nog geen woorden voor. We gaan het vanavond wel een beetje vieren en dan kijken we weer naar morgen. Ik ga gewoon genieten van mijn tijd in de gele leiderstrui."

Nieuws
  • Cor Vos