Databureau voorspelt: olympisch goud voor Van der Poel en karrenvracht (wieler)medailles

Het databureau Gracenote voorspelt bijzonder succesvolle Olympische Spelen voor Nederland (plek 4 op de medaillespiegel!). Wielrennen draagt veel bij. Wij zetten alles op een rijtje!

mathieu van der poel juicht

Nederland is al jaren een topland op de Olympische Spelen, zowel de wintereditie als die in de zomer. Op de Winterspelen zijn de schaatsers (inclusief shorttrack de laatste jaren) bijna volledig de leveranciers van de medailles. Bij de Zomerspelen is dat anders. Daar dragen veel meer sporten bij aan het succes. De wieleronderdelen zijn traditioneel wel een belangrijke pijler.

Met ons geringe aantal inwoners gaan 'we' volgens de voorspellingen tijdens de komende Spelen in Parijs een recordaantal medailles binnenslepen, die ons een vierde (!) plaats in het medailleklassement gaan opleveren.

De wieleronderdelen (baan, BMX, weg en MTB) zullen net als in Tokio weer een belangrijke bijdrage leveren aan dit succes. Maar liefst tien keer zal er volgens Gracenote iemand op het podium staan.

Hij weet zelf nog niet dat hij start op de weg- of in de MTB-wedstrijd, maar Mathieu van der Poel wint volgens volgens het databureau goud in de wegrit. Hieronder zie je een overzicht van alle voorspelde wielermedailles.

De wielermedailles op een rijtje

Weg:
- Mathieu van der Poel, wegrit, goud
- Demi Vollering, wegrit, brons
- Ellen van Dijk, tijdrit, brons

Baan:
- Harrie Lavreysen, keirin, goud
- Harrie Lavreysen, sprint, goud
- Lavreysen/Hoogland/Van den Berg, teamsprint heren, goud
- Van Schip/Havik, Madison (koppelkoers), goud

MTB:
- Puck Pieterse, XCO, brons

BMX:
- Niek Kimman, brons
- Laura Smulders, brons

Andere sporten

Ook in andere sporten zal het Nederland dus volgens Graceland voor de wind gaan. Met 18 keer goud, 5 keer zilver en 15 keer brons kan het niet. Achter de VS, China en Frankrijk een vierde plek op de medaillespiegel.

Daaraan dragen vooral sporten bij waarin Nederland het traditioneel gezien goed doet. Zo behaalt Nederland in het roeien vijf keer goud en pakken zowel de mannen als vrouwen het hockeygoud in Parijs. Ook in het zeilen en zwemmen pakt nederland de nodige medailles.

Op de atletiekbaan weet Gracenote dat Femke Bol het goud pakt. Voor Siffan Hassan is er deze keer geen gouden medaille. Zij wordt tweede en derde.