Mathieu Heijboer over Kuss: 'We zullen hem zeker nog voor klassementen zien rijden, maar altijd in dienst van het team'

Was de Vuelta-winst van Sepp Kuss in 2023 een eenmalig hoogtepunt? Mathieu Heijboer deelt zijn visie.  

Sepp Kuss in Vuelta heijboer

Veertiende op ruim twintig minuten van Primoz Roglic. Dat was de einduitslag van Sepp Kuss in La Vuelta dit jaar. Een wereld van verschil met de Ronde van Spanje van 2023, waarin hij als stralend middelpunt van het heersende Jumbo-Visma de eindwinnaar was. Dat verschil merkte Mathieu Heijboer ook op.

'In dienst van het team'

De grote vraag van de boze buitenwereld luidt dan ook: gaan we Kuss ooit nog in actie zien als klassementskopman? "We zullen hem zeker nog voor klassementen zien rijden, maar altijd in dienst van het team", geeft Heijboer in gesprek met Rouleur aan.

Als head of performance ziet Heijboer dat Kuss moeite heeft met een rol als uitgesproken kopman. "Sepp presteert het best als een onderdeel van het team, niet als de enige kopman."

"Zo haalde hij veel vreugde uit zijn rol als laatste man voor Jonas Vingegaard. Maar ook bij het ondersteunen van Wout van Aert, zoals in Córdoba. Dat gaf hem veel voldoening", aldus de 42-jarige Nederlander. "Maar hij is ook iemand met eigen ambities."

Verstoorde voorbereiding

In de Vuelta startte Kuss als titelverdediger en deelde hij met klimtalent Cian Uijtdebroeks het kopmanschap. De jonge Belg was echter niet goed genoeg om een klassement te rijden, waardoor Kuss al snel de enige troef voor het algemeen klassement werd.

Erg succesvol verliep dit dus niet. "We denken dat vooral te wijten is aan het lange seizoen van 2023, waarin hij de drie grote rondes reed. Maar ook door de verstoorde voorbereiding en het missen van de Tour."

Dubbel Tour-Vuelta

Zaak dus om nu goed uit te rusten en weer met een schone lei te beginnen in 2025. Mogelijk rijdt Kuss dan de dubbel Tour-Vuelta. "Voorheen reed hij altijd de Vuelta na de Tour en dat werkte goed voor hem", weet Heijboer.

Gaat hij dan ook voor de eindwinst in een van de twee rondes, of is hij inmiddels bezweken onder de druk en durft hij dat niet meer aan?

"Sepp heeft een heel evenwichtig karakter. Hij heeft nooit laten merken dat hij het moeilijk had met de druk of dat hij er niet van genoot. Maar het was natuurlijk wel een nieuwe ervaring voor hem om het seizoen te starten als grote ronde-winnaar", besluit Heijboer.