🎥 Van Aert wint tweede Vuelta-rit na beulswerk van Kuss: 'Ik had er kippenvel van en wilde het perse afmaken'

Wout van Aert heeft in Cordoba zijn tweede etappe in de Ronde van Spanje gewonnen, mede dankzij knechtenwerk van de titelverdediger. 

Van Aert wint dankzij Kuss

De zevende etappe in de Vuelta a España is gewonnen door Wout van Aert. De Belg was de enige overgebleven sprinter in het peloton na een zware en boeiende finale. Met dank aan Sepp Kuss, die bergen werk verzette, sprintte Van Aert naar zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje.

Eenzame vluchter

De eerste 136,5 kilometer van de etappe was relatief vlak. Een kolfje naar de hand van de sprinters zou je zeggen, maar in de finale wacht nog één lastige helling: de Alto del 14% ( Gek genoeg een klim van 6,9 kilometer aan 5,8 procent, maar er zitten wel stukjes in van 14 procent; het slot is zeer steil...)

Toch geloofden de sprintersploegen erin. In dienst van Wout van Aert en Kaden Groves zorgden Team Visma | Lease a Bike en Alpecin-Deceuninck voor de controle. Veel animo voor de vroege vlucht was er dan ook niet: de Spanjaard Xabier Isasa (Euskaltel-Euskadi) was de eenzame vluchter vandaag.

Alto del 14%

Toch werd het niet zomaar een massasprint. Op de Alto del 14% opende de mannen van Red Bull-BORA-hansgrohe namelijk onverwacht een zware finale. De Duitse formatie schudde flink aan de boom, maar tot grote verschillen leidde dit niet.

Wel zorgde het ervoor dat Isasa gegrepen werd en dat Primoz Roglic op de top de volle buit pakte wat betreft bonificiatieseconden. Ook zorgde het hoge tempo ervoor dat het peloton flink uitgedund werd.

Bovenop bleek Wout van Aert er nog aan te hangen, maar Kaden Groves niet. De Australiër zat op een gaatje en kwam tot overmaat van ramp ook nog eens ten val op de top van de klim.

Zo was Van Aert de enige sprinter van naam in de voorste groep, dus werd er veel naar hem gekeken. Het zorgde voor een chaotische situatie, waar Marc Soler het handigst gebruik van maakte. De Spanjaard koos een slim moment en viel aan.

Meteen werd er gekeken naar de mannen van Team Visma | Lease a Bike. Maar wat bleek, enkel Sepp Kuss was erbij om Wout van Aert te steunen. De Amerikaan nam dan ook direct de kop in dienst van de Belg, maar het leek erop dat Soler sterker was. De Spanjaard liep uit.

Bizarre finale

Vooral in de afdaling kon Kuss het gat niet dichten, waarna Van Aert zelf overnam. Eenmaal beneden koos de groene truidrager een andere tactiek: zelf demarreren! Dat lukt niet, want de mannen van UAE smoorden zijn aanval in de kiem.

Door deze impulsen bleek Soler alsnog te grijpen, waarna Kuss opnieuw de kop nam en de Spanjaard langzaamaan terughaalde. Dat lukt op ongeveer 2,5 kilometer van de aankomst.

Hierna was het opnieuw een ongecontroleerde chaos in het peloton. Nu Soler gegrepen was, stuurde UAE Pavel Sivakov vooruit. Kuss kon inmiddels geen kopwerk meer verrichten, maar gelukkig voor Van Aert nam Aleksandr Vlasov de kop. De Rus deed dat waarschijnlijk in dienst voor Roglic, die om belangrijke bonificatieseconden kon sprinten.

Flitsende sprint

Sivakov gaf alles, maar de geboren Rus werd gegrepen door Vlasov in de slotkilometer. Vervolgens was het aan Wout van Aert om zijn versnelling in te zetten.

De Belg zette zijn flitsende sprint in en er was niemand die er nog aan te pas kwam. Van Aert pakte zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Mathias Vacek werd knap tweede, Pau Miquel derde.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Van Aert deed goede zaken in het puntenklassement vandaag. De Belg stond al aan de leiding en pakte vandaag dus de volle buit aan de meet.

Van de klassementsrenners ontbrak er niemand in de voorste groep. Thymen Arensman was echter niet vertegenwoordigt, maar hem kunnen we deze Vuelta al lang niet meer als klassementsrenner zien.

'Met dank aan Sepp'

Het doel van Team Visma | Lease a Bike was om vandaag te winnen, maar de weg naar de overwinning bleek lastiger dan voorzien.

"Ik had een veel grotere groep aan de finish verwacht", reageerde Van Aert in het flashinterview na de finish. "Ik wist dat die laatste klim zwaar was, maar ik had niet verwacht dat de koers op deze manier zou exploderen."

In de finale bleek titelverdediger Sepp Kuss van onschatbare waarde voor Van Aert. "Op de top was ik alleen met Sepp in de kopgroep. Het was dus moeilijk om de boel te managen, maar Sepp deed het voortreffelijk."

"Ik weet niet of mensen beseffen hoe het is om onder de 60 kilo te zijn en zulke beurten op het vlakke te doen", loofde Van Aert zijn ploegmaat. "Ik had er gewoon kippenvel van en wilde het perse afmaken."

Op een gegeven moment leek het Kuss niet te lukken om Soler terug te halen, dus plaatste Van Aert een tegenaanval. "Ik wilde de rest verrassen, maar zag UAE achter me jagen" zei hij daarover. "Ik wilde het risico niet nemen om alsnog gegrepen te worden, dus ik rekende opnieuw op Sepp en die deed het geweldig."

Van Aert gaat verder: "Bij onze ploeg gaat het niet alleen om winnen, maar ook om presteren als team. Een deel daarvan is dat we ons opofferen voor elkaar. Dat de titelverdediger van de wedstrijd voor jou aan het knechten is, dat is een deel van onze teamfilosofie. En dat is prachtig."

Nieuws
  • Cor Vos