🎥 Raak! Wout van Aert sprint in rode trui naar ritwinst in Vuelta: 'Geduld wordt beloond'

Wout van Aert heeft de derde etappe in de Vuelta a España gewonnen en blijft automatisch leider in het algemeen klassement. 

Van Aert wint in rode trui

Het was al vanaf Kuurne-Brussel-Kuurne op 25 februari geleden, maar Wout van Aert heeft eindelijk weer gewonnen. De alleskunner schreef - in de rode trui - de derde etappe in de Vuelta op zijn naam.

De bollen voor Euskaltel

De laatste etappe op Portugees grondgebied ging van Lousã naar Castel Branco. Het parkoers was ruim 191 kilometer lang en kende onderweg twee gecategoriseerde beklimmingen.

Een kopgroep van vier reed de hele dag vooruit, met daarbij de 40-jarige Luis Ángel Maté. De Spanjaard van Euskaltel-Euskadi zat in rit twee ook al in de kopgroep en streed daar tevergeefs om de bollen. Vandaag lukte het hem wel en liet hij oude tijden herleven; weer eens een bergtrui voor Euskaltel.

Gesink op kop

Bij de eerste massasprint was duidelijk dat Wout van Aert en Kaden Groves de twee snelste waren in deze Ronde van Spanje. Het was daarom aan Alpecin-Deceuninck en Team Visma | Lease a Bike om de kopgroep te controleren.

We zagen Robert Gesink dan ook bijna de hele etappe op kop van het peloton. De vluchters werden ruim op tijd gegrepen, waarna een nieuwe massasprint in aantocht was. Victor Campenaerts probeerde dat nog even te verstoren, maar de Belg slaagde niet in zijn opzet.

Oplopende sprint

Daar waar Visma | LAB het meeste werk in de controle had gestopt, was het Alpecin dat de beste leadout verzorgde. De Belgische formatie zette Kaden Groves opnieuw perfect af, maar Wout van Aert bleek een maatje te sterk.

De aankomstlijn liep lichtjes op, maar dat weerhield Van Aert er niet van om vroeg aan te gaan. De Belg maakte er een machtssprint van, waarna Graves er niet meer aan te pas kwam.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

'Lang geleden'

"Mijn geduld wordt beloond", reageerde Van Aert na afloop in het flashinterview. Nadat hij in de tijdrit op dag één derde werd en gisteren tweede werd, was het vandaag dus wél prijs voor het boegbeeld van Visma | Lease a Bike. "Het was al heel lang geleden dat ik mijn handen in de lucht kon gooien."

Waar de Belg in etappe twee nog tekort kwam ten opzichte van Groves, wist hij de Australiër vandaag wel te verslaan. "Ik wilde mijn kracht gebruiken en vroeg lanceren", klonk het.

"Ik verraste hem door al voor 200 meter aan te gaan. Het ging lichtjes omhoog, maar wel met veel snelheid. Het was dus een perfecte sprint voor mij."

Door zijn overwinning start Van Aert morgen opnieuw in het rood. De kans dat hij na morgen nog steeds aan de leiding staat, is echter bijzonder klein. Dan staat er namelijk een pittige bergrit op het programma met een super-steile slotklim. "Maar ik ga er nog één keer van genieten", besluit Van Aert.

Nieuws
  • Cor Vos