De resultaten van Van der Poel en Van Aert in de 'monumenten' van de cross

Op de weg spreken we van vijf monumenten. Ook de cross kent wedstrijden die meer tot de verbeelding spreken dan een ander. Hoe deden Van der Poel en Van Aert het in die 'monumentale' veldritten?

Poel

De moeder aller crossen

De Druivencross in Overijse draagt de bijnaam 'Moeder aller crossen'. De eerste editie werd verreden in 1960, en gewonnen door de Belg Pierre Kumps. Van der Poel won er inmiddels vier keer, Van Aert was er één keer de beste. In 2021 versloeg hij Van der Poel in een duel.

De Kuil van Zonhoven

Een van de meest aansprekende beelden van het cross-seizoen is de Kuil van Zonhoven. De steile zandduin boezemt menigeen angst in, maar niet bij toppers als Van der Poel en Van Aert. Van der Poel was er vier keer de beste, terwijl Van Aert twee keer als eerste over de streep kwam.

De eerste cross in Zonhoven was in 1958, maar aangezien het tussen 1967 en 2004 niet werd verreden, is de cross in Zonhoven meer als Milaan-Turijn dan als een monument. Toch is het een van de crossen die je als crosser absoluut op je palmares wil hebben staan.

De Koppenberg

Met de Koppenberg heeft Mathieu van der Poel een haat-liefde-verhouding. Dit jaar maakte hij daar de beslissende move tijdens de Ronde van Vlaanderen, maar in de Koppenbergcross kende hij eens een van zijn grootste offdays ooit. Het is de enige 'monumenten'-cross die in het voordeel van Van Aert uitpakt: één zege voor Van der Poel tegen drie van Van Aert.

Het strand van Koksijde

Het speciale aan de cross is dat je telkens een andere ondergrond hebt. De bekendste zandcross is zonder meer die van Koksijde. De eerste winnaar van de Duinencross was iemand van naam en faam: Roger De Vlaeminck. Dat was in 1969, waardoor de cross van Koksijde een flinke geschiedenis heeft. Van der Poel won er vier keer, Van Aert was er twee keer de beste.

De modder van Gavere

Dan zijn er ook nog de moddercrossen, waarvan Gavere een bekende is. De modder van Gavere behoort dan ook zeker tot een van de meest in het oog springende parkoersen van het cross-seizoen. Van der Poel was er vier keer de beste, terwijl Van Aert twee keer mocht juichen.

De Citadel van Namen

De Citadelcross in Namen is een beetje als Strade Bianche. Het heeft nog geen heel lange geschiedenis, want de cross over de Citadel van Namen bestaat pas sinds 2009. Toch staat de cross hoog aangeschreven, want het is een van de zwaarste van het jaar. Van der Poel won er vijf keer, terwijl Van Aert er één keer de beste was.

Het Wereldkampioenschap

De bovenstaande crossen waren ooit belangrijk voor de twee wereldtoppers, maar een zege in een van die crossen maakt hun loopbaan niet meer. Van der Poel vertelde meermaals dat hij enkel nog een doel maakt van het WK. De verhoudingen tussen beiden op het WK: zes voor Van der Poel, drie voor Van Aert.

Nieuws
  • Cor Vos