Analist Thijs van Amerongen over Pidcock: 'Als de wind van links komt crosst hij een heel seizoen, komt die van rechts rijdt hij niets'

Het cross-seizoen is bezig, maar wat betreft de plannen van Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock is nog weinig bekend. 

Pidcock

Van der Poel werd onlangs nog wereldkampioen gravel, Van Aert zette vroegtijdig een punt achter zijn wegseizoen door zijn val in de Vuelta a EspaƱa en Pidcock raakte onlangs betrokken bij een transfersoap. De Brit zou naar Q36.5 Pro Cycling gaan, maar vanwege een doorlopend contract moest INEOS Grenadiers daarmee instemmen. De Britse ploeg deed dat niet en dus rijdt Pidcock volgend jaar gewoon in Britse dienst.

Van Amerongen streng voor Pidcock

Analist Thijs van Amerongen gaat in de Eurosport-podcast Kop over Kop in op de drie toppers. Voor Pidcock is hij streng. "Wat hij gaat doen heb ik geen idee van, hijzelf waarschijnlijk ook niet. Als de wind van links komt rijdt hij een heel seizoen, als de wind van rechts komt rijdt hij niets."

De oud-crosser ziet een patroon bij Pidcock. "Bij hem weet je het gewoon niet. Het zit allemaal moeilijk ook met zijn ploeg, maar hij zou toch bij INEOS Grenadiers blijven. Ik denk dat hij nog redelijk zelf kan bepalen waar hij zin in heeft en wat hij doet."

"Vorig jaar was ook heel raar met zijn specifieke doelstellingen voor de Tour de France." Doelstellingen waarover hij in de winter al praatte. "Hij reed geen goed cross-seizoen. Na zijn val in Baal was het om zeep. Daarna won hij de Gold Race en goud op de Spelen. Alleen in de opbouw kun je er gewoon geen lijn in ontdekken, en dan zit hij nu met die beslommeringen met zijn ploeg."

Van Aert

Als Van Amerongen zijn gevoel laat spreken, verwacht hij dat we Wout van Aert het eerste in het veld gaan zien. "Ik denk dat hij gewoon lekker wil koersen. Geen gezeur, lekker een paar crossen proberen winnen. Gewoon positief bezig zijn. Niet meer dat gezeur over die valpartijen. Ik zag ook dat hij alweer redelijk aan het fietsen is."

Van der Poel zullen we volgens Van Amerongen minder vaak in het veld zien dan vorig jaar, maar een winter zonder cross ziet de analist ook niet voor zich. Vorig jaar reed de wereldkampioen veertien crossen, waarvan hij er dertien winnend afsloot. Enkel de Wereldbeker in Benidorm won Van der Poel niet.

"Van Van der Poel verwacht ik niet dat hij nog vijftien crossen gaat rijden. Dit jaar zeker niet. Maar als Van der Poel voor het mountainbiken gaat volgend jaar, dat is een beetje een zwarte vlek en het WK op de weg is te zwaar, dan gaat hij misschien toch meer crossen om dat grondgevoel te krijgen. We gaan het zien."

Cyclocross
  • Cor Vos