Alejandro Valverde: 'Mist nog één ding op zijn palmares'

Alejandro Valverde wil nog twee seizoenen koersen op het hoogste niveau. Daarna is het genoeg geweest, zo vertelt hij in de Spaanse sportkrant AS. Hij wil nog één leemte in zijn palmares opvullen.

Alejandro Valverde
  • Alejandro Valverde Alejandro Valverde

Het was lang onduidelijk of Alejandro Valverde na de Olympische Spelen van Tokio nog verder zou koersen, maar in AS vertelt de Spanjaard dat hij er nog een jaartje aan vastplakt. Dat betekent dat hij tot z'n 41e blijft koersen. Na 2021 blijft hij evenwel bij de ploeg betrokken, om zijn expertise en ervaring te delen. 

Ondanks dat hij vorig jaar vijf keer won, tegenover 14 keer in 2018, maakt hij zich geen zorgen over zijn leeftijd. "Ik zou al gestopt zijn als ik niet meer in mijn eigen krachten zou geloven. Het blijft lastig om een nederlaag te accepteren, hoewel het normaal is om verslagen te worden door 25- en 35-jarigen."

Dromen van Olympisch eremetaal

Klassiekers, etappes en podiumplekken in grote rondes en de regenboogtrui. Valverde heeft zo ongeveer alles gewonnen wat hij kon willen. Toch ontbreekt er iets op zijn lijstje: "Ik mis een Olympische medaille. In mijn vijfde Olympische wegrit zou dat de kers op de taart zijn."

Omdat de Spelen zo dicht op de Tour zitten, zal Valverde die wedstrijd niet uitrijden. "Als ik me optimaal wil voorbereiden, is het beter dat ik eerder afstap en mijn rust pak."