Fenomenale Van der Poel pakt met groots machtsvertoon wereldtitel

Mathieu van der Poel heeft zich voor de derde keer in zijn loopbaan tot wereldkampioen veldrijden gekroond. Er stond geen enkele maat op de Nederlander.
Poel

Door de regenval lag het parkoers in Dübendorf er modderig bij. Het was eenzelfde parkoers waarop Toon Aerts Van der Poel eerder dit seizoen wist te verslaan. De Belgen putten dus hoop uit de omstandigheden en schoven Aerts naar voren als de man die het Van der Poel lastig moest maken. De wereldkampioen trok zich daar echter niets van aan en dook na een snedige sprint als eerste het veld in. Aerts zat vlak achter hem en ook Nederlander Joris Nieuwenhuis kende een prima start. 

Aerts leek even het heft in handen te willen nemen, maar daar stak Van der Poel een stokje voor. De Nederlander bleef constant op kop en legde de gehele eerste ronde de pees erop. Aerts bleef nog wel even in het wiel, maar na zo'n zeven minuten sloeg Van der Poel een gat. Binnen een halve ronde reed hij vervolgens een voorsprong van een halve minuut bijeen en zijn voorgift bleef maar oplopen. Al gauw was duidelijk dat niemand het niveau had om het Van der Poel moeilijk te maken. 

Zonder op of om te kijken bleef hij doorstampen en dus was de strijd om de andere podiumplekken spannender. Op ruime afstand van Van der Poel was het Tom Pidcock die in de vierde ronde een flinke demarrage plaatste. Eli Iserbyt moest alle zeilen bijzetten om de Brit te volgen en moest die inspanning even later bekopen. Vervolgens was het Wout van Aert die de achtervolging inzette, maar ook hij kon het gat naar Pidcock niet overbruggen. Na Van Aert was het de beurt aan Aerts, maar ook hij kon Pidcock het zilver niet ontnemen. 

Voor de Belgen bleef enkel de bronzen medaille over. Die strijd was een stuk spannender, want Aerts en Van Aert gaven elkaar lange tijd weinig toe. Het gevecht om de derde plek vond plaats op meer dan anderhalve minuut van Van der Poel. Aan het einde van de voorlaatste ronde kende Van Aert een zwaar moment en in korte tijd reed Aerts een flinke voorsprong bijeen en zo pakte de winnaar van de Wereldbeker de laatste medaille. Het gebeurde allemaal op grote afstand van de ongenaakbare Van der Poel.

Laatste nieuws