Richie Porte winnaar Down Under, Holmes verrast op Willunga Hill

Richie Porte is de winnaar van de Tour Down Under. De Australiër wist desondanks niet te winnen op Willunga Hill. Hij werd verrast door Matthew Holmes.
Porte

De laatste etappe van de Tour Down Under leidde het peloton naar Willunga Hill, de heuvel waar Porte al jaren onklopbaar is. Een kopgroep van liefst 26 man zou zich afscheiden van de groep met favorieten. Daarbij onder anderen de drager van de bergtrui Joey Rosskopf, Bert-Jan Lindeman, Manuele Boaro, Michael Storer en Holmes. Vanwege de omvangrijke groep moest het peloton hard werken om de 26 renners onder controle te houden. Wereldkampioen Mads Pedersen deed een flinke duit in het zakje voor zijn kopman Porte. 

De voorsprong liep na het beulswerk van de Deen echter weer op en aan de voet van Willunga Hill, die al eerder in de etappe was beklommen, bedroeg het verschil een ruime minuut. Ondertussen was het in de achtergrond alle hens aan dek voor titelverdediger en klassementsleider Daryl Impey, die duidelijk niet de benen had om zijn leidende positie met succes te verdedigen. 

Op een kilometer van de finish liet Antwan Tolhoek zich even zien, maar niet veel later nam Koning Willunga Hill het heft in handen. Met een verschroeiende demarrage reed Porte weg van zijn concurrenten. Een voor een slokte hij de vroege vluchters op en leek hij eenvoudig naar de zege te kunnen rijden. Dat was echter buiten Holmes gerekend, want de Brit had nog iets in zijn benen en eiste de etappezege voor zich op. Porte is uiteraard wel de eindwinnaar. Beste Nederlander was Dylan van Baarle, die met een negende plaats andermaal liet zien tegenwoordig vlot omhoog te kunnen. De Voorburger eindigde als vijfde in het eindklassement.  

  • Matthew Holmes
  • Richie Porte

Laatste nieuws