Interview Alex Molenaar: ‘Ik ben klaar voor het profniveau’

Een van de opvallendste transfers komend seizoen is die van Alex Molenaar (20). De klimmer maakt de overstap van het continentale Monkey Town-à Bloc naar het procontinentale Burgos-BH. Aanpassingsproblemen zal Molenaar niet hebben.

Molenaar

Dat zit namelijk als volgt: Molenaar is het kind van een Nederlandse vader en Spaanse moeder. “Ik heb in mijn jeugd zes jaar in de buurt van Gerona gewoond. Ik ken de omgeving goed en mijn ouders hebben er nog steeds een huis. Zodoende heb ik een ideale uitvalbasis om te trainen. Dat ik half-Spaans ben heeft geen rol gespeeld bij mijn transfer naar Burgos-BH, want ze wisten bij de ploeg niet dat ik jarenlang in Spanje heb gewoond. Ze waren dan ook verbaasd dat ik in vloeiend Spaans terugpraatte tijdens de onderhandelingen. De leiding van Burgos-BH heeft me van dichtbij gezien in de Tour of Qinghai Lake. In China won ik een etappe en daardoor raakte de ploeg onder de indruk van mijn kwaliteiten."

Na zijn goede prestaties in 2019 kan Molenaar ook naar vrijwel alle bekende opleidingsploegen. Teams als SEG Racing, waar de kans op een vervolgstap naar de WorldTour tegenwoordig levensgroot is. Maar hoewel Molenaar nog twee jaar in de beloftecategorie zou mogen rijden, is de keuze om prof te worden niet moeilijk voor 'm. “Ik wilde deze kans pakken en mijn gesprekken met Burgos waren dan ook snel afgerond. Voor mijn gevoel ben ik er klaar voor. Ik heb het afgelopen seizoen meerdere keren op profniveau laten zien dat ik toe ben aan een nieuwe stap. In mijn eerste profjaar is het zaak om me zo snel mogelijk aan te passen aan het hogere niveau."

"Ik denk zeker al aan de Vuelta."

Droomkoers

Molenaar begint het nieuwe seizoen op Mallorca. Logischerwijs zal hij met Burgos-BH voornamelijk koersen in Spanje. “Dat is een belangrijke reden geweest om voor de ploeg te kiezen. Spanje voelt als mijn thuisland en bovendien passen de vele bergen bij mijn kwaliteiten als renner. Als de vorm goed is dan sta ik ook op het vlakke mijn mannetje. Ik werd bijvoorbeeld zesde op het nationaal kampioenschap voor beloften, maar ik ben vooral iemand die een goed algemeen klassement nastreeft. De rest van mijn programma hoor ik binnenkort."

De geboren Rotterdammer erkent dat hij stiekem met een schuin oog naar de Vuelta a España kijkt. Hoewel hij nog zo groen als gras is, zou hij de uitdaging graag aangaan. “Als we uitgenodigd worden dan zou ik het heel gaaf vinden om de Vuelta te rijden. Daar denk ik zeker aan. Het is de mooiste koers die Burgos normaalgesproken rijdt en daar wil ik dan uiteraard bij zijn. Zeker ook omdat de Ronde van Spanje dit seizoen in Nederland start. Dat zou het extra mooi maken. Alleen zal ik de eerste maanden moeten wennen en van daaruit mooie dingen laten zien. Dat zit er voor mijn gevoel zeker in."

Een van de andere koersen die Molenaar dolgraag zou rijden komend jaar is de Ronde van Catalonië. Het is zijn thuiskoers. In het verleden stond hij meerdere malen langs de kant van de weg om zijn voorbeelden te aanschouwen. “De Ronde van Catalonië is mijn droomkoers. Veel renners zullen bijvoorbeeld de Tour de France als mooiste race bestempelen, maar ik zou dolgraag de Ronde van Catalonië winnen. Het zou heel vet zijn als ik die in mijn eerste profjaar mag rijden. Uiteindelijk wil ik de allergrootste wedstrijden rijden, want het is mijn doel om via Burgos de stap naar de WorldTour te zetten. Wat dat betreft is dit een ideale tussenstap."

Alejandro Valverde

Molenaar begint als nieuweling met wielrennen. Op dat moment nog vrijblijvend. Soms gaat hij naar de wielerclub, soms niet. Vanaf de junioren neemt hij het wielrennen serieuzer en in de winter van 2019 besluit hij zich volledig op het fietsen te storten. Met succes, want naast de koninginnenetappe in de Tour of Qinghai Lake zegeviert Molenaar ook in de Ronde van Roemenië en in de derde rit van de Oberösterreichrundfahrt. “In Roemenië werd ik in de vierde etappe constant aangevallen. De aankomst lag op een klim van twintig kilometer, waardoor het niet makkelijk was. Ik streed tegen renners als Jan Barta en Rodolfo Torres. Niet de top van de top, maar toch renners die ervaring hebben in grote rondes. Ik was die dag zo goed dat ik alle aanvallen kon counteren."

"De Ronde van Catalonië is mijn droomkoers."

Molenaar heeft niet het geëffende pad doorlopen richting de profs. Waar generatiegenoten als Kevin Inkelaar en Thymen Arensman vooral beloftekoersen als de Baby Giro en Tour de l’Avenir rijden, laat Molenaar zich van voren zien in profkoersen van continentaal niveau. “Ik heb een iets ander pad bewandeld, ja. Natuurlijk had ik de Tour de l’Avenir graag gereden, maar ik heb niets gehoord van de bond. Dat was jammer, want ik had me toch laten zien in het seizoen. Daardoor stond ik misschien minder op de radar en kwam mijn transfer naar Burgos-BH als een verrassing, maar reken maar dat die renners in China en Roemenië een stevig verzet kunnen ronddraaien."

De komende tijd staat voor Molenaar voornamelijk in het teken van trainen in Spanje. “Ik ben alweer sinds oktober bezig. In december hebben we een trainingskamp, maar daar hoeven we niet per se heen. Ik blijf thuis in Gerona, want daar kan ik prima trainen. In januari ga ik wel met de ploeg op trainingskamp. In Gerona train ik weleens met mijn ploegmaat Jetse Bol en in het verleden regelmatig met Zakkari Dempster. Hij is nu gestopt, maar woont in hetzelfde dorp als ik. Ik pak de sport steeds serieuzer aan. Ik heb een diëtist in de arm genomen en heb een Spaanse trainer. Hij heet Francisco Cabello en won in 1994 een etappe in de Tour de France. Bovendien heeft hij een verleden als trainer van Alejandro Valverde. Je kunt dus wel zeggen dat hij veel ervaring heeft."

"Mijn trainer is ook de trainer van Alejandro Valverde geweest."