Sofie de Vuyst (Parkhotel) test positief op exogene steroïden

Sofie de Vuyst (32) heeft tijdens een out of competition controle positief getest op exogene steroïden. Dat melden de renster en haar ploeg Parkhotel Valkenburg. Haar ploeg heeft de renster op non-actief gezet en hoopt dat ze haar naam kan zuiveren.
Sofie de Vuyst

In een verklaring vertelt het team dit nieuws 'ten zeerste te betreuren' en zich volledig te distantieren van dit mogelijk vergrijp. In afwachting van het resultaat van het B-staal en het verdere verloop van de procedure heeft de ploeg besloten om De Vuyst op non-actief te stellen. De Vuyst haar contract met het team loopt eind dit jaar af, volgend jaar rijdt ze voor Mitchelton-Scott. Desalniettemin hoopt Parkhotel-Valkenburg dat De Vuyst haar naam spoedig zal kunnen zuiveren. 

Flandrienne van het jaar

De Vuyst, die dit jaar de Brabantse Pijl won en uitgeroepen werd tot Flandrienne van het Jaar (de prijs voor de beste Belgische wielrenster van het jaar) heeft op Facebook gereageerd: "Tot mijn grote verbijstering kreeg ik gisteren het bericht dat ik tijdens een controle buiten competitie op 18 september positief heb getest op 'exogene steroïden'. Bij mij heeft ethisch en verantwoord proper sporten altijd op de eerste plaats gestaan. Ik tast dan ook volledig in het duister hoe dit is kunnen gebeuren. Ik ben er helemaal kapot van, de ergst mogelijke nachtmerrie is me overkomen. Ik schreeuw dan ook mijn onschuld uit, al besef ik dat ik op veel ongeloof zal stoten. Ik zal er alles aan trachten te doen om mijn onschuld aan te tonen en mijn naam te zuiveren."

Exogene steroïden 

Androgene anabole steroïden zijn op te delen in twee groepen: androgeen en exogeen. Het verschil tussen deze twee groepen is dat endogeen door het lichaam zelf aangemaakt kan worden (bijvoorbeeld testosteron). Exogene middelen worden, zoals de naam al verklapt, van buitenaf toegediend.

Laatste nieuws