Belgische ploegen vrezen kostenverhoging: "miljoenen extra lasten"

Opschudding bij Belgische wielerploegen. Daar zijn plannen om de 'RSZ-gunstmaatregel' af te schaffen. Dit houdt in dat sporters en sportploegen jaarlijks miljoenen euro's meer belasting moeten betalen.

Belgische ploegen

De zogenoemde RSZ-gunstmaatregel is een maatregel waarmee sporters en sportploegen in België een groot financieel voordeel hebben ten opzichte van werknemers die niet in de sport werken. Op dit moment is het zo dat sporters een vast bedrag aan sociale bijdrage betalen. Deze bijdrage ligt een stuk lager dan die van 'gewone' werknemers. Volgens Het Laatste Nieuws treft deze maatregel niet alleen de wielersport, maar ook bijvoorbeeld de voetbalwereld.

De krant meldt dat het afschaffen van deze maatregel de Belgische wielerploegen minimaal 3 miljoen euro zou gaan kosten. Overigens hoort Deceuninck - Quick Step niet bij die ploegen, omdat deze ploeg statutair gevestigd is in Luxemburg. Volgens de wielerbond is het niet ondenkbaar dat ploegen moeten gaan besparen op personeel, dat lonen krimpen, het aantal renners daalt en dat toppers of complete ploegen naar het buitenland verhuizen. Voor damesteams, die nu al vaak amper het hoofd boven water kunnen houden, zou het afschaffen van deze maatregel de doodsteek kunnen zijn.

'Doodsteek van volledige wielerploeg'

Daarnaast is er onrust over het afschaffen van de bedrijfsvoorheffing. Mocht dat gebeuren, dan zou de lastenverzwaring voor een team snel boven de 5 miljoen euro uitkomen. Jos Smets, technisch directeur van de Belgische wielerbond denkt dat dat de doodsteek van een wielerploeg kan betekenen: "Vlug gerekend is dat (5 miljoen, red.) het budget van een modale profploeg als Sport Vlaanderen. De bedragen liggen veel lager dan in het voetbal, omdat de lonen in het wielrennen lager liggen, maar de consequenties zouden even ingirjpend kunnen zijn. Ploegen zijn volledig afhankelijk van sponsor en iedereen weet dat we op dat vlak niet in een hoogconjuctuur zitten: die 5 miljoen euro vind je dus niet zomaar. Dit staat gelijk met de doodsteek van een volledige wielerploeg."