WK: Pedersen verrast Trentin na ongekende slijtageslag

Mads Pedersen is de nieuwe wereldkampioen. De Deen was verrassend sneller dan Matteo Trentin. Stefan Küng werd derde.

Wk
  • Afbeelding van Matteo Trentin Matteo Trentin
  • Afbeelding van Stefan Küng Stefan Küng
  • Afbeelding van Mads Pedersen Mads Pedersen

Dit jaar geen kopgroep met renners uit tropische wielerlanden, maar de grote kanonnen meldden zich vooraan. Onder anderen Magnus Cort Nielsen, Primoz Roglic, Richard Carapaz en Nairo Quintana zaten in de kopgroep, die wel onder controle werd gehouden door onder andere Jos van Emden. Al snel werd de ijzersterke kopgroep weer teruggepakt, waarna de meeste koplopers direct moesten lossen. 

Door het dramatische weer in Engeland werd het een echte slijtageslag. Op zo'n honderd kilometer van de meet kregen de Belgen een fikse tegenvaller te verwerken. Mede-kopman Philippe Gilbert kwam ten val. Remco Evenpoel wachtte op hem, maar ze wisten beiden niet meer terug te keren in de koers. Verder gaven ook Sam Bennett, titelverdediger Alejandro Valverde en Alexey Lutsenko er al vroeg de brui aan. 

Lange tijd gebeurde er weinig, maar door de barre omstandigheden werd het toch loeizwaar. Pieter Weening en Dylan van Baarle deden hun werk op kop van het peloton, maar toch kozen er twee renners voor de aanval: Lawson Craddock en Stefan Küng. Craddock moest echter lossen op het moment dat verschillende renners de oversteek maakten, namelijk Mike Teunissen, Gianni Moscon en Mads Pedersen. 

Nederland zat daardoor in een ideale positie, want de Belgen en Fransen moesten het werk op zich nemen om het kwartet vooraan in bedwang te houden. Het peloton zat dan ook niet ver achter. Teunissen had niet de benen om vooraan te blijven en dat was het sein voor Mathieu van der Poel om op dertig kilometer van het einde ten aanval te trekken. Samen met Matteo Trentin overbrugde hij het gat, waardoor er weer vijf renners vooraan kwamen te zitten. 

Er vormde zich een groepje van drie daarachter, maar Carlos Betancur, Tom Skujins en Gorka Izagirre wisten de oversteek niet te maken. In de groep met Greg Van Avermaet, Michael Matthews, Peter Sagan en Julian Alaphilippe reden enkel Dylan Teuns en Tim Wellens op kop met net daarachter zaten twee Italianen om af te stoppen. Met nog twintig kilometer te gaan hadden de vijf koplopers een voorgift van ruim vijftig seconden. 

Op een gegeven moment deed enkel Yves Lampaert nog het werk, maar de enige overgebleven helper van Van Avermaet kwam geen seconde dichterbij. Van der Poel leek in een zetel te zitten, maar kwam volledig uit het niets de man met de hamer tegen. De alleskunner stond ineens helemaal stil en zakte er direct helemaal doorheen. Vanuit de achtergrond kwamen geen renners meer terug en dus ging het tussen vier renners. 

Op een strook bergop moest Moscon echter ook lossen, waardoor er nog maar drie renners mochten dromen van de wereldtitel. Er volgde geen aanval meer, waarna het op een sprint zou uitdraaien. Daarin leek Trentin geen tegenstand te duchten, maar de Italiaan had ook geen puf meer in zijn benen. Pedersen zat snel in zijn wiel en legde Trentin vervolgens over de knie.