Annemiek van Vleuten wint met grote klasse WK na solo van 100 kilometer

Annemiek van Vleuten heeft met grote klasse het WK bij de vrouwen gewonnen. De 36-jarige Utrechtse reed ruim honderd kilometer alleen op kop en verpulverde de tegenstand. Anna van der Bregge maakte het Nederlandse feestje af: zij werd tweede.

Van Vleuten

Nederland was van tevoren al de te kloppen ploeg. Vandaar dat de oranje brigade vanaf het begin de kop nam in het peloton. Pas na vijftig kilometer kwam de eerste serieuze aanval. Annemiek van Vleuten reed in korte tijd een mooie voorsprong bij elkaar, maar aangezien het nog een kleine honderd kilometer tot de finish was, leek haar poging niet te gaan lukken.

Maar toch bleef Van Vleuten lang vooruit. En bij de overige topfavorieten sloeg langzaam de paniek toe, want de Utrechtse bleek toch wel érg sterk. Toen ze met nog veertig kilometer te gaan een gat had van vier minuten, leek het plots toch mogelijk: winnen na een solo van honderd kilometer.

Chloe Dygert ging op dertig kilometer van de finish in de achtervolging. Ze kreeg Anna van der Breggen achter haar aan, die haar uiteindelijk ook voorbijreed en eenzaam achterliet. Wie de regenboogtrui zou pakken, stond echter al lang vast. Annemiek van Vleuten bleek vandaag onverslaanbaar. Haar nu al legendarische wereldtitel zal nog langs in ons geheugen blijven.