Jury pakt wereldtitel Eekhoff af, Battistella nieuwe wereldkampioen

Nils Eekhoff heeft zich tot wereldkampioen bij de beloften gekroond. De Nederlander was na een spectaculaire finale de beste in een sprint met zeven.

Eekhoff
  • Afbeelding van Nils Eekhoff Nils Eekhoff

Hoewel de koers in redelijke weersomstandigheden begon, keerde het geluk zich al snel tegen de renners. In het typische Engelse hondenweer zou zich een omvangrijke kopgroep afscheiden. Daarbij zaten onder anderen Lotto Soudal-renner Stan Dewulf en de Nederlander Marijn van den Berg. Zij reden een minuut voorsprong bijeen, maar in het peloton deden vooral de Amerikanen hun werk op kop van het peloton. Zij werden echter niet veel later lelijk te kijken gezet toen de koers echt ontbrandde. 

Ide Schelling

De zwaarste beklimming van de dag zorgde ervoor dat de overgebleven koplopers weer werden ingerekend. In de uitloop van die beklimming ontstonden waaiers, waarna een groep van 23 renners wegreed. Grote afwezige was topfavoriet Jasper Philipsen. De Nederlanders waren wel uitstekend vertegenwoordigd met Ide Schelling, Nils Eekhoff en Pascal Eenkhoorn. De Kazachse ploeg deed er alles aan om de tweede groep terug te laten komen. Hoewel ze heel dichtbij kwamen, kon enkel Luxemburger Kevin Geniets de oversteek nog maken. 

Toen de strijd tussen de twee groepen definitief was gestreden gingen vooraan Szymon Sajnok en Idar Andersen ervandoor op zo'n 25 kilometer van de meet. Niet veel later sloten Tom Pidcock, Stefan Bissegger, Samuele Battistella en Tobias Foss aan bij de twee op kop van de koers. Er werd weliswaar niet optimaal samengewerkt, maar genoeg om voorop te blijven. Toen Andersen, helper van de Noor Foss, wegviel was dat echter een fikse tegenvaller voor de kopgroep. 

Ze hadden echter genoeg tijd over, maar de laatste drie kilometer twijfelde de groep vooraan dusdanig dat drie ontsnapte renners nog wisten terug te keren na een ziedende achtervolging: Sergio Higuita, Andreas Kron en Eekhoff. Eekhoff zat al snel op kop van de zeven renners die gingen strijden om de overwinning, maar de renner die volgend jaar naar Team Sunweb trekt wist het uiteindelijk vakkundig af te maken. Hij hield Battistella en Bisegger met verve af. 

Na afloop werd echter al snel bekend dat de jury de zege van Eekhoff onder de loep nam. Hij was vroeg in de koers gevallen en kwam achter de auto's terug. Na een lange discussie besloot de jury de titel van Eekhoff te ontnemen. Battistella is zo de nieuwe wereldkampioen.