Vuelta: Cavagna soleert naar overwinning in Toledo

Rémi Cavagna heeft op sublieme wijze de etappe naar Toledo gewonnen. Hij bleef de sprintende meute net voor.

Cavagna
  • Afbeelding van Rémi Cavagna Rémi Cavagna

De beginfase was vrij lastig met een beklimming van derde categorie. Daar zouden tien renners ten aanval trekken, namelijk Silvan Dillier, Nikias Arndt, Peter Stetina, Lawson Craddock, Domen Novak, Bruno Armirail, Tsgabu Grmay, Ben O'Connor, David de la Cruz en Cavagna. In het vervolg viel Novak weg uit de kopgroep, waardoor ze vooraan met negen verder gingen. 

In het peloton deden de sprintersploegen het werk, waaronder Bora-Hansgrohe en Deceuninck-Quick Step. Cavagna hield zijn benen daardoor stil vooraan, wat achteraf een sublieme tactiek bleek te zijn. De Fransman ging er namelijk op 25 kilometer van de meet alleen vandoor en sloeg direct een mooi gat met zijn medevluchters. De anderen zouden hem niet meer terugzien. 

Ondertussen was het peloton opschrikt door een valpartij waarbij onder anderen Miguel Ángel López en leider Primoz Roglic betrokken waren. Movistar van nummer twee Valverde wilde in eerste instantie doorrijden, maar de Spaanse ploeg kreeg een standje van verschillende renners en besloot toch te wachten. Volgens de ploeg bemoeide de organisatie zich echter met het koersverloop door auto's toe te laten rondom de groep met Roglic.  Bij de crash verloor Team Jumbo-Visma wel Tony Martin met een blessure. 

Vervolgens was het in het peloton nog onrustig door de kans op waaiers. Hoewel Roglic even de slag miste, kwamen alle favorieten al snel weer bijeen. Die strijd lag wel in een plooi en dus was het kijken naar de strijd om de dagzege. Cavagna vatte de steile slotkilometer aan met een voorsprong van dertig seconden. Hoewel Sam Bennett nog dichtbij kwam, was hij te laat om Cavagna nog van de zege te houden.