Vuelta: Higuita zegeviert na knappe solo naar Becerril de la Sierra

Sergio Higuita heeft de achttiende rit gewonnen met een fenomenale solo. Primoz Roglic behield zijn leiderstrui met verve.

Vuelta
  • Afbeelding van Sergio Higuita Sergio Higuita
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

Al vroeg in de etappe ontstond er een grote kopgroep met renners als Hermann Pernsteiner, Omar Fraile, Sergio Higuita, Louis Meintjes, Wout Poels, Tao Geoghegan Hart en Geoffrey Bouchard, de drager van de bergtrui die een goede zaak deed in het klassement. Lange tijd bleef het zowel in de kopgroep als het peloton rustig. Team Jumbo-Visma nam de honneurs waar op kop van het peloton. 

Op zo'n zestig kilometer van de meet brandde de koers echter al los. Astana nam over van Jumbo-Visma en reed snel minuten van de voorsprong van de koplopers af. Een voor een werden de knechten van López opgesoupeerd, waarna het op zo'n vijftig kilometer van de meet aan de Colombiaan zelf was. Hij sloeg een mooi gat, maar werd in de afdaling van de voorlaatste klim weer gegrepen door een groep met alle klassementsrenners.

Tenminste bijna allemaal, want het grootste slachtoffer van het geweld was Wilco Kelderman, die de beste klimmers moest laten gaan. Vooraan was Higuita ondertussen op zo'n veertig kilometer van de meet als enige overgebleven en doordat het op de slotklim niet heel snel ging, breidde de renner van EF Education First zijn voorsprong alsmaar uit. Op de top had hij nog zo'n veertig seconden op een groep met Roglic, Valverde, López en Majka. Daar misten Pogacar en Quintana, die beiden waren gelost.

Zij reden een minuutje achter op de groep Roglic, waardoor de koers wat betreft het algemeen klassement wel in een plooi lag. Restte de vraag of de dagzege naar de nog steeds vooraan rijdende Higuita zou gaan. Met nog drie kilometer voor de boeg had de Colombiaan nog ruim een halve minuut, maar de slotfase ging nog lastig omhoog. De kleine Colombiaan zag het achtervolgende viertal nog dichterbij komen, maar wist uiteindelijk uit de greep te blijven en zijn eerste profzege te boeken.