Vuelta vandaag: bergetappe naar Becerril de la Sierra

Gisteren zou een rustig dagje worden, maar dat was het allerminst. De waaieretappe zal bij sommige renners nog wel in de benen zitten. En dan volgt er ook nog een bergrit.

Vuelta

Het was tot nog toe niet het jaar van Tom Dumoulin. De Limburger viel letterlijk uit in de Giro d’Italia en zag daardoor ook de Tour de France aan zijn neus voorbijgaan. Mocht de kopman van Team Sunweb van start zijn gegaan in de Vuelta, wat dus niet het geval is, dan had dit een speciale etappe geweest voor hem. Escartín: “Een zware etappe die vergelijkbaar is met de rit waar Fabio Aru het voor elkaar kreeg om Tom Dumoulin uit de leiderstrui te rijden in de Vuelta van 2015.

Sterker nog, de etappe kent precies dezelfde bergen. Dus ook de Puerto de la Morcuera, de berg waarop Dumoulin brak en hij zijn naaste belager Aru metertje voor metertje zag wegrijden. De rit naar Becerril de la Sierra geldt als een typische rit waar de Vuelta nog eens op zijn kop gezet kan worden. Al vroeg doemen twee beklimmingen van eerste categorie op: de zware Puerto de Navacerrada en vervolgens de Puerto de la Morcuera, die later nog eens wordt beklommen, maar dan vanaf de andere kant.

In de tussenfase ligt een vallei, waar je niet alleen hoopt komen te zitten. Dat gebeurde Dumoulin in 2015 en daardoor verspeelde hij naast zijn leiderstrui ook zijn podiumplaats. Na de tweede beklimming van de Puerto de la Morecuera is het nog niet gedaan met de pret voor de wielerfans, want de laatste hindernis van de dag is de Puerto de Cotos, een beklimming van zo’n dertien kilometer die gemiddeld vijf procent omhooggaat.

Startplaats Colmenar Viejo, gelegen in de regio Madrid, was één keer eerder het decor van een start in de Vuelta. Winnaar aan het eind van de dag: Cees Bal. Het was een van zijn drie overwinningen. Die andere zeges boekte hij in de Ronde van Vlaanderen en een ritoverwinning in de Dauphiné. Becerril de la Sierra was nooit eerder een aankomstplaats in de Ronde van Spanje, maar ligt wel in de regio waar veel wielrenners ter wereld kwamen. Onder anderen Carlos Sastre, Francisco Mancebo, Alberto Contador en Dani Moreno komen uit deze contreien.

Favorieten

Door de etappe van woensdag liggen er weer verschillende vraagstukken open. Team Jumbo-Visma van leider Primoz Roglic bleek kwetsbaar en dat hebben ze bij Movistar ook gezien. Hebben de Spanjaarden een coup in hun benen? Met Alejandro Valverde en Nairo Quintana hebben ze in ieder geval weer twee renners in de top van het algemeen klassement. Toch lijkt deze etappe beter geschikt voor de helpers van Roglic dan die van gisteren. Sepp Kuss, Neilson Powless, George Bennett en Robert Gesink voelen zich allen beter thuis in de bergen. 

Hoewel ze bij Movistar misschien weer naar boven zijn gaan kijken, azen Tadej Pogacar en Miguel Ángel López op een podiumplaats. Tot vandaag waren ze vooral gericht op elkaar, maar ze zullen nu beiden eerst de mannen van Movistar moeten breken. Astana heeft met Ion Izagirre, Jakob Fuglsang, Omar Fraile en Luis Léon Sánchez de ploeg om chaos te maken. 

Rafal Majka leek wel vast op de plaats van best-of-the-rest te staan, maar de Pool zag gisteren Wilco Kelderman ruim over hem heengaan. De Nederlander lijkt zijn betere benen gevonden te hebben en hoopt zijn positie met succes te kunnen verdedigen op de slotdagen. Net als de andere top 10-klanten James Knox en Carl Fredrik Hagen. Het gevaar voor hen komt wellicht van renners die in de waaierrit op flinke achterstand werden gereden, zoals Hermann Pernsteiner en Sergio Higuita. 

**** Alejandro Valverde

*** Primoz Roglic, Tadej Pogacar

** Miguel Ángel López, Wilco Kelderman, Carl Fredrik Hagen

* Hermann Pernsteiner, Rafal Majka, Sergio Higuita, Nairo Quintana