Vuelta: Gilbert wint dollemansrit naar Guadalajara

Philippe Gilbert heeft de rit naar Guadalajara gewonnen. De rit werd gekenmerkt door het hoge tempo en de vele wind.

Gilbert
  • Afbeelding van Philippe Gilbert Philippe Gilbert

Vooraf werd er al gewaarschuwd voor waaiers. En die waarschuwing bleek uit te komen, want al snel zou er een immens peloton vandoor gaan. Daarbij zaten onder anderen Wilco Kelderman, Nairo Quintana, James Knox, Philippe Gilbert, Zdenek Stybar, Tim Declercq, Fabio Jakobsen, Sam Bennett en Wout Poels. Door de aanwezigheid van de vele renners van Deceuninck-Quick Step was het geen verrassing dat zij aan de basis stonden van de chaos. 

De voorste groep liep flink uit op de eveneens uitgedunde groep met favorieten, waar Team Jumbo-Visma veel van hun mannetjes opgesoupeerd zag worden. Na een knikje heuvelop werden George Bennett en Robert Gesink als laatsten gelost, waardoor leider Primoz Roglic alleen kwam te zitten. Doordat Astana het werk overnam werd de Sloveen nooit echt bedreigd door Quintana, die wel naar de tweede plek in het klassement opklom. Movistar viel Roglic nog meer aan, want Marc Soler en Alejandro Valverde deden een poging weg te rijden van de leider. Die aanval strandde echter doordat Roglic bij de les was. 

Ondertussen reed Deceuninck-Quick vooraan Step lang voor Jakobsen, maar de Nederlands kampioen kon het niet bolwerken vooraan te blijven. De plannen van de Belgische formatie werden dus omgegooid. Door de onwijze chaos zou je haast vergeten dat er ook nog een etappezege te verdelen was. Stybar deed in de finale een poging om weg te rijden. Dat lukte, maar de Tsjech kon zijn inspanning niet volhouden. 

Door zijn demarrage lokte Stybar wel favoriet Bennett uit zijn kot. De Ier ging van mijlenver aan, maar moest op driehonderd meter van de meet gaan zitten. Net daarachter zat Gilbert, die Bennett uiteindelijk gemakkelijk wist te overvleugelen. Zo pakte de Waal zijn tweede dagzege deze Ronde van Spanje. Kelderman was de beste Nederlander op een vijfde plaats. De kopman van Team Sunweb klom door de etappe van vandaag ook op naar een zesde plek in het algemeen klassement.