Vuelta: Kuss bezorgt Team Jumbo-Visma dagzege

Sepp Kuss heeft de vijftiende etappe van de Vuelta a España gewonnen. Zijn teamgenoot Primoz Roglic wist de leiderstrui bovendien met verve te verdedigen.

Vuelta
  • Afbeelding van Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma
  • Afbeelding van Sepp Kuss Sepp Kuss
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

Aan het begin van de koers vormde zich een kopgroep van vijf renners, maar op de eerste beklimming van de dag kozen er meer coureurs om ten aanval te trekken. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van zeventien renners, waarvan Ion Izagirre, Tao Geoghegan Hart, Sander Armee, Lawson Craddock, Oscar Rodriguez, Vasil Kiryienka, Ben O'Connor, Sepp Kuss, Ruben Guerreiro, Marc Soler en Dani Navarro de grootste namen waren. 

Het peloton werd geleid door Team Jumbo-Visma, maar die lieten het gat met de koplopers geleidelijk oplopen. Op 45 kilometer van de meet ging Sergio Samittier ervandoor op kop. Hij kreeg Navarro en O'Connor mee. Die laatste twee werden voor de slotklim ingerekend, maar Samittier ging vervolgens solo verder. Kiryienka sloot nog wel aan vooraan, maar moest Samittier op de klim weer laten gaan.

De Spanjaard werd echter al snel teruggehaald door Kuss, die solo was weggereden van de rest van de renners. Achter de renner van Team Jumbo-Visma waren Guerreiro en Hart de eerste achtervolgers. Ondertussen had het peloton nog een achterstand van meer dan vier minuten aan de voet van de slotklim, dus het gevaar zou niet van hen komen. In de groep met favorieten opende Alejandro Valverde de debatten. De wereldkampioen kreeg enkel Roglic met zich mee en het was duidelijk dat de rest de nummer één en twee van het klassement niet kon volgen. 

Er was ook niemand meer die Kuss kon bedreigen, waardoor de Amerikaan de dag van de Nederlandse ploeg nog succesvoller maakte. Achter Kuss werden Guerreiro en Hart respectievelijk tweede en derde. Leider Roglic was de rest van de rit soeverein, want hij kwam gezamenlijk met zijn grootste concurrent, Valverde, over de streep. López en Pogacar eindigden op gepaste afstand. Grootste verliezer was Nairo Quintana, die in een groep met Wilco Kelderman finishte.