Sam Bennett wint door valpartij ontsierde veertiende etappe in Vuelta

Sam Bennett heeft zijn tweede ritzege in deze Vuelta gepakt. De Ier van Bora-Hansgrohe versloeg in Oviedo Maximiliano Richeze en Tosh Van der Sande. De slotfase werd flink ontregeld door een massale valpartij.

Bennett
  • Afbeelding van BORA-hansgrohe BORA-hansgrohe
  • Afbeelding van Sam Bennett Sam Bennett
  • Afbeelding van Tosh Van der Sande Tosh Van der Sande
  • Afbeelding van Maximiliano Richeze Maximiliano Richeze

Zes renners reden al vroeg in de etappe weg van het peloton. Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Luka Pibernik (Bahrain Merida), Salvatore Puccio (Team Ineos), Stéphane Rossetto (Cofidis), Diego Rubio (Burgos-BH) en Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) vonden elkaar en begonnen aan wat uiteindelijk 185 vluchtkilometers bleken.

Het peloton deed het lange tijd rustig aan. Niet gek, want morgen krijgen de renners een loodzware etappe voor de kiezen. Toch kreeg de kopgroep nooit een hele grote voorsprong: hooguit drie minuten.

Met nog zestig kilometer te gaan versnelden de ploegen van Deceuninck-Quick Step en Bora-Hansgrohe. Bij het passeren van kuststad Gijón ging het tempo nog verder de hoogte in, waardoor de voorgift van de - inmiddels vijf, Rossetto was weggevallen - koplopers rap terugliep. Harm Vanhoucke pakte nog de drie bergpuntjes mee op de Alto de Madera.

Op vijf kilometer van het einde werd de kopgroep ingelopen door het op hol geslagen peloton. De nervositeit in de grote groep nam toe en op een kilometer van de finish was het al helemaal chaos. Een grote valpartij ontsierde de slotfase. Onder meer Luka Mezgec en Alejandro Valverde lagen erbij. Valverde kon zonder kleerscheuren verder, maar Mezgec lag ook na de finish nog te kermen van de pijn. 

Tosh Van der Sande was op het oplopende stuk in Oviedo weggereden, maar uiteindelijk was het Sam Bennett die de sterkste eindsprint had. Maximiliano Richeze spurtte naar plek 2, Van der Sande werd nog derde.