Vuelta: Mikel Iturria zegeviert in vluchtersrit

Mikel Iturria heeft de elfde rit in de Ronde van Spanje gewonnen. Hij zegevierde vanuit de vroege vlucht.

Iturria

Met Primoz Roglic in de leiderstrui trok de Ronde van Spanje verder. Het was een echte rit voor de aanvallers en dat was al snel te zien. Team Jumbo-Visma deed het heel de dag rustig aan op kop van het peloton, waardoor de vluchters het mochten uitmaken wie er met de dagzege aan de haal zou gaan. In het peloton gebeurde er weinig tot niets en er waren dan ook geen noemenswaardige verschuivingen in het algemeen klassement. 

De namen die de dag kleurden: Gorka Izagirre (Astana), Alex Aranburu, Jonathan Lastra (beiden Caja-Rural), François Bidard (Ag2r-La Mondiale), Amanuel Ghebreigzabhier, Ben O'Connor (beiden Dimension Data), Damien Howson (Mitchelton-Scott), Lawson Craddock (EF Education First), Matteo Fabbro (Katusha-Alpecin), Jorge Arcas (Movistar), Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Mikel Iturria (Euskadi-Murias), Angel Madrazo (Burgos-BH) en Benjamin Thomas (Groupama-FDJ).

Op de Col d'Ispéguy gingen Izagirre en Aranburu er samen vandoor. Ze sloegen een mooi gat, maar op de volgende beklimming kwamen er de nodige renners terug. Zeven renners zouden vooraan komen, namelijk Aranburu, Izagirre, Craddock, Bidard, Ghebreigzabhier, Lastra en Howson. Fabbro zat er ook bij, maar viel weg door een lekke band. De achtervolgers zaten er echter niet ver achter, waardoor ook Arcas, Cavagna, Iturria en Thomas nog konden terugkomen. Fabbro voegde zich er uiteindelijk ook nog bij. Enkel O'Connor en Madrazo zaten er van de oorspronkelijke vlucht niet bij. 

Daardoor zou het grotendeels in een tactisch steekspel eindigen. Bij de samensmelting ging Iturria er direct solo vandoor. Hij reed een mooie voorsprong bijeen en had op zestien kilometer van de meet een voorgift van 45 seconden, maar de Spanjaard verloor de nodige seconden op de aanvallers achter hem. Na een vieze strook heuvelop waren dat Ghebreigzabhier, Howson, Bidard, Craddock en Lastra. Ondertussen reed Iturria echter nog gewoon voorop. 

Op vier kilometer van de meet had Iturria nog een voorsprong van tien seconden. Achter hem werd er niet optimaal samengewerkt, waardoor het rond die tien seconden bleef hangen. De achtervolgers kwam nog heel dichtbij, maar Iturria wist het vol te houden en boekte de grootste zege van zijn loopbaan.