Nikias Arndt beste vluchter in Vuelta, Nicolas Edet neemt leiderstrui over

Nikias Arndt heeft de achtste etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Duitser van Team Sunweb had na een regenachtige finale in Catalonië de beste benen. Medevluchter Nicolas Edet neemt door de ruime voorsprong van de kopgroep de rode trui over.

Arndt
  • Afbeelding van Team DSM Team DSM
  • Afbeelding van Nicolas Edet Nicolas Edet
  • Afbeelding van Nikias Arndt Nikias Arndt

Net na de klok van één uur werden de 167 overgebleven renners in deze Vuelta in het Catalaanse Valls op gang geschoten. De etappe van vandaag zal voor het overgrote deel van het peloton als een oase in een woestijn van bergetappes zijn. Hoewel deze achtste etappe amper vlakke momenten kent, is ie toch een stuk gemakkelijker dan de vorige drie etappes. En morgen wacht een loodzware bergetappe in dwergstaat Andorra. Stilte voor de storm dus.

De rit van vandaag is ook ideaal voor de vluchters. 21 renners hadden wel zin in een dagje in de kopgroep. Martijn Tusveld van Team Sunweb zat als enige Nederlander mee in de kopgroep. De Belgen waren met twee renners vertegenwoordigd: Dylan Teuns en Tosh Van der Sande. De winnaar van etappe 6, Jesús Herrada, zat ook mee vooraan, net als meesteraanvaller Luis Léon Sanchez. Silvan Dillier, Zdenek Stybar, Sergio Henao en Alex Aranburu zijn eveneens bekende namen vooraan. De 21 koplopers reden in het begin van de koers naar een voorsprong van zo’n vijf minuten. 

In het peloton waren het de renners van Astana die de controle op zich nam. Ze hielden de kopgroep lange tijd binnen schot, maar halfweg koers besloten de Kazachstanen de vluchters een etappezege te gunnen. De voorsprong liep rap op naar zes minuten. Ondertussen was het in het warme Catalonië wat gaan regenen. 

Kopgroep strijdt om ritzege

In de kopgroep barstte de strijd om de ritzege los op de Puerto de Montserrat. De Amerikaan Peter Stetina was de eerste die een aanval plaatste. Hij kreeg twintig seconden, maar achter hem probeerde de ene na de andere renner te demarreren. Barcelo van Euskadi-Murias maakte de oversteek naar Stetina. Ondertussen werd de situatie voor vluchter Nicolas Edet ook steeds beter: zijn positie in het algemeen klassement (16e) was dusdanig goed dat hij zicht had op de rode trui. 

Uiteindelijk lukte het een drietal renners weg te komen. Utrechter Martijn Tusveld was één van hen, maar ook de Spanjaard Barcelo (Euskadi-Murias) en Portugees Ruben Guerreiro (Katusha-Alpecin) zaten mee. De afdaling lag er zeiknat bij, vanwege de flinke regenval. Eenmaal op het vlakke kon ook Alex Aranburu de oversteek maken. De achtervolgende groep kwam echter ook steeds dichterbij. Tusveld had geen zin in een hergroepering en besloot te demarreren, maar bij het uitdraaien van een rotonde ging de Sunweb-coureur onderuit. 

Tobias Ludvigsson was de volgende met een aanval, maar die werd al snel weer bijgehaald door Zdenek Stybar. De sterke Tsjech nam al snel wat afstand van de rest, maar helemaal wegrijden lukte de renner van Deceuninck niet. In de laatste kilometer was het de Duitser Nikias Arndt die de snelste benen had. Aranburu spurtte naar de tweede plek, de Belg Tosh Van der Sande werd derde. Nicolas Edet neemt de rode trui over van Miguel Angel López, want in het peloton had niemand zin in koers maken, ongetwijfeld vanwege de loodzware etappe van morgen.