Vuelta: Valverde wint op immens steile Mas de la Costa

Alejandro Valverde heeft een prachtig schouwspel op de immens steile Mas de la Costa gewonnen. Hij bleef Primoz Roglic en Miguel Ángel López voor.

Valverde
  • Miguel Ángel López Miguel Ángel López
  • Alejandro Valverde Alejandro Valverde
  • Primož Roglič Primož Roglič

Een omvangrijke kopgroep zou zich afscheiden, nadat er flink voor werd gestreden om in de vlucht van de dag te komen. Uiteindelijk kwamen Jelle Wallays, Philippe Gilbert, Stéphane Rossetto, Gianluca Brambilla, Sebastien Henao, Sergio Henao, Michael Storer en Quentin Jauregui wel weg. Cyril Barthe en Tomasz Marczunski voegden zich daar vervolgens ook nog bij na een lange achtervolging. 

Bahrain-Merida deed het werk op kop van het peloton in dienst van leider Dylan Teuns, maar de Belg had duidelijk geen goede dag, want hij werd al voor de slotklim gelost en zou veel tijd verliezen. Ondertussen had Movistar het commando al overgenomen, waarna de voorsprong van de kopgroep snel achteruit ging. Sergio Henao en Gilbert vatten de slotklim nog als eerste aan, maar werden al snel in de kraag gevat.

Op de immens steile slotklim trok Sepp Kuss van Team Jumbo-Visma flink door, waardoor er al snel afscheidingen ontstonden. De steile passages deden de rest van het werk en de grote vier reden weg van de rest. Quintana, Valverde, López en Roglic gaven elkaar geen duimbreedte toe, ondanks enkele speldenprikjes van vooral Quintana. 

Met de finish in zicht ging Valverde vervolgens aan. Roglic kon de wereldkampioen goed volgen, maar Quintana en López moesten een klein gaatje laten. Valverde bleef op de trappers staan en boekte zo zijn twaalfde Vuelta-ritzege uit zijn loopbaan. Roglic strandde in zijn wiel, maar pakte wel tijd terug op López in het algemeen klassement. Desondanks neemt de Colombiaan wel de leiderstrui weer over van Teuns.