Vuelta: Quintana wint heerlijke rit naar Calpe

Nairo Quintana heeft de eerste rit in lijn van de Vuelta gewonnen na een heerlijke ontknoping. Nicolas Roche is de nieuwe leider in het klassement.

Vuelta
  • Afbeelding van Nicolas Roche Nicolas Roche

Hoewel er een kans voor de sprinters lag, zou het zeker niet makkelijk worden om het daadwerkelijk tot een sprint te laten komen. De Alto de Puig Llorenca zou voor veel renners te zwaar zijn. De kopgroep zou bestaan uit vier, namelijk Sander Armee, Angel Madrazo, Willie Smit en Jonathan Lastra. Die laatste twee konden pas na een lange achtervolging aansluiten. 

Hoewel Madrazo de bergpunten pakte, zou Armee het langst vooraan blijven. De Belg werd echter ook tijdig opgeveegd en het uitkijken was naar de Alto de Puig Llorenca. Alle sprinters gingen daar overboord, doordat onder anderen Alejandro Valverde, George Bennett en Davide Formolo zich lieten zien.

Het werd direct duidelijk dat het niet voor een sprinter zou zijn, terwijl ook klassementsrenners als Steven Kruijswijk en Wout Poels niet mee waren met de besten. In de uitloop van de slothelling gingen zes renners ervandoor, namelijk Quintana, Roglic, Aru, Nieve, Roche en Uran. Leider López miste de slag, waarna Astana het werk achter de kopgroep deed. In de groep van de leider zaten onder anderen Valverde, Formolo, Bennett, Pogacar en Kelderman. Het verschil tussen beide groepen bleef hangen rond de twintig seconden, maar gestaag breidden de zes vooraan de voorgift toch uit. 

Meer en meer werd duidelijk dat de strijd om de dagzege zou gaan tussen de zes voorop. Uran en Quintana hadden duidelijk een afspraak, want toen die tweede aanviel hield Uran zijn benen stil. In eerste instantie ging Roche in de achtervolging en vervolgens deed Roglic hetzelfde, maar ze kregen het gat niet meer dicht. Dus won Quintana de eerste rit in lijn. Roche pakte de leiderstrui over van López, wiens groep op 38 seconden over de meet kwam.