HomeVuelta a EspañaAstana wint openingsploegentijdrit Vuelta, Jumbo-Visma massaal onderuit

Astana wint openingsploegentijdrit Vuelta, Jumbo-Visma massaal onderuit

Astana heeft de openingsrit in de Vuelta a España gewonnen. De Kazachse formatie versloeg Deceuninck-Quick Step met twee seconden. De poegentijdrit werd flink ontregeld door een massale valpartij bij Jumbo-Visma.

Een Vuelta die begint met een ploegentijdrit: het is inmiddels geen uitzondering meer. Sinds 2002 startten veertien Rondes van Spanje met een tijdrit in ploegverband. Dat deze Vuelta a España aan de Spaanse kust begon, is eveneens veelvoorkomend. Waar de Spaanse drieweekse vorig jaar in Malaga begon, vertrekt de karavaan dit jaar in Torrevieja aan de Costa Blanca.

Om 18:56 trapte Dimension Data de 74ste Vuelta af. Opvallend: het startpodium lag vanavond bovenop een imposante zoutberg. De Salinas de Torrevieja zijn een aantal grote zoutmeren in het achterland van de kustplaats Torrevieja. Na een vliegende start vanaf een van de vele zoutbergen in de stad gaat het parkoers via wat haakse bochten in het centrum van de stad richting de kust. Via een aantal prachtige stranden rijden de ploegen dan terug richting het zuiden, om in de jachthaven van Torrevieja te finishen.

Dimension Data zette na een dik kwartier hardrijden geen imposante tijd neer. Hetzelfde gold voor de tweede ploeg die binnenkwam, AG2R La Mondiale. Bij het procontinentale team Euskadi-Murias ging het eveneens niet van een leien dakje; de ploegleiderswagen schatte tijdens de verkenning een bocht verkeerd in en botste daarbij tegen een muur. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd. 

CCC Team zette als eerste een sterke tijd neer door Dimension Data op negentien seconden te zetten. EF-Education First dook daar niet veel later nog eens een achttal seconden onder. De tijd van de roze formatie bleef lang staan, totdat Team Sunweb de snelste tijd nipt verbeterde. Astana was echter ook sterk onderweg, waardoor Wilco Kelderman en co. al snel de hot seat moesten afstaan aan de Kazachstaanse ploeg van topfavoriet Miguel Angel López.

Miserie bij Jumbo-Visma, López pakt eerste rode trui

Terwijl Astana een rappe tijd wegzette, begonnen de acht van Jumbo-Visma aan hun ploegentijdrit. Al snel waren er nog maar zeven over, want Sepp Kuss moest door mechanische pech direct na de start lossen. Daarmee was de miserie voor de supermarktploeg nog niet over, want halverwege de tijdrit ging het volledige team onderuit vanwege glad wegdek. Weg toptijd dus, in plaats daarvan moest de gehavende ploeg alles op alles zetten om de schade te beperken. Uiteindelijk verloor de ploeg veertig seconden op Astana. Want ook Movistar en Deceuninck-Quick Step kwamen niet aan de tijd van Astana. 

Miguel Angel López kent een droomstart van deze Vuelta, want de Colombiaan pakt de eerste rode trui.  

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vuelta-baas: ‘We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte’

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Vuelta 2024: loodzwaar parkoers, 9 (!) aankomsten bergop en start in Portugal

Zopas werd het parkoers van de 79e editie van de Vuelta a España onthuld....