Tour vandaag: Gaat Groenewegen toeslaan in Parijs?

De traditionele afsluiter naar Parijs zal de Tour de France 2019 eindigen. Kan Dylan Groenewegen de Tour van Team Jumbo-Visma nog meer kleur geven?

Groenewegen
  • Afbeelding van Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Na het traditionele drinken van champagne en foto’s schieten rijdt het peloton Parijs binnen voor de afsluiting van de 106deeditie van de Tour de France. Zoals gewoonlijk is de finish getrokken op de Champs-Élysées, waar in het verleden vier Nederlanders wisten te winnen. Namelijk Gerben Karstens, Gerrie Knetemann, Jean-Paul van Poppel en Dylan Groenewegen. Hoewel Yves Lampaert de sprint vorig jaar bijna wist te ontlopen, komt het de laatste jaren maar zelden voor dat er aanvallers vooruit blijven.

De laatste keer dat dat lukte was in 2005. In zijn prachtige Kazachse kampioenstrui wist Alexandre Vinokouriv samen met zijn medevluchters Bradley McGee en Fabian Cancellara de sprinters te verrassen. De meest memorabele ontknoping in Parijs is uiteraard de individuele tijdrit van 1989, waar Greg LeMond leider Laurent Fignon nog uit de gele trui reed. Helaas is er na 1989 nooit meer gekozen voor een race tegen de klok als afsluiting van de Tour de France.

Streek

De plaatjes van hoofdstad Parijs zullen ongetwijfeld weer om van te smullen zijn. De Eiffeltoren, Arc de Triomphe en Champs-Élysées zullen prominent op de foto staan. Hoewel de finishplaats van de slotetappe ieder jaar hetzelfde is, geldt dat niet voor de startplaats. Deze jaargang is gekozen voor Rambouillet als plaats waar de laatste rit in gang wordt geschoten. In 2012 was dat eveneens het geval, waarna de finish in Parijs een prooi was voor Mark Cavendish.

Rambouillet ligt in het departement Yveslines en is gelegen op zo’n 45 kilometer van de Franse hoofdstad. De plek is vooral bekend door de uitgestrekte bossen en vanwege het Kasteel van Rambouillet, dat tegenwoordig dienstdoet als presidentieel verblijf. De Franse president ontvangt zeer regelmatig andere wereldleiders in dit kasteel. In dit kasteel werd onder meer het Akkoord van Rambouillet gesloten. Dat NAVO-akkoord was een vredesvoorstel tussen Joegoslavië en Kosovaarse Albanezen. Joegoslavië ging echter niet akkoord, waarna de oorlog voortduurde.

Parkoers

Na de start in Rambouillet trekt het peloton oostwaarts. Toch ligt er nog een obstakel onderweg, namelijk de Côte de Polytecnique (1,2 kilometer aan 5,5 procent). Het is een bergje van vierde categorie. Het zal vandaag volgens het traditionele recept verlopen: champagne drinken, foto’s maken, een kansloze aanval en een massasprint op de keitjes van Parijs.

Favorieten

**** Dylan Groenewegen

*** Caleb Ewan, Elia Viviani

** Alexander Kristoff, Peter Sagan, Matteo Trentin

* Niccolo Bonifazio, Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Jens Debusschere