Vincenzo Nibali klimt naar ritzege in Val Thorens, Egan Bernal stelt Tourzege veilig

Vincenzo Nibali heeft op knappe wijze de twintigste etappe in de Tour de France gewonnen. De gele trui van Bernal kwam niet in bedreiging en dus stelde de Colombiaan zijn Tourzege veilig.

Nibali
  • Afbeelding van Vincenzo Nibali Vincenzo Nibali

Een korte rit vandaag. Eerst 25 kilometer vlak en vervolgens 34 kilometer (!) omhoog naar Val Thorens. Oorspronkelijk moesten de renners 130 kilometer afleggen over de Cormet de Roselend en de Côte de Longefoy - inclusief gevaarlijke afdaling. Maar vanwege de weersomstandigheden besloot de organisatie driekwart van de rit te schrappen.

In de aanloop naar Val Thorens vormden 23 renners een kopgroep. Onder anderen Elia Viviani, Michael Woods, Tony Gallopin, Vincenzo Nibali en de Belgen Jens Keukeleire en Frederick Backaert zaten mee. Op de eerste flanken van de lange klim naar Val Thorens spatte de kopgroep alweer uiteen. Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin en Pierre-Luc Périchon maakten zich los van de rest. Ook Michael Woods en Tony Gallopin sloten aan.

In het peloton nam Jumbo-Visma het initiatief. De gele brigade wilde Steven Kruijswijk naar mogelijke Tourwinst lanceren. Een (virtuele) podiumplek werd al snel bereikt, want halverwege de klim moest Julian Alaphilippe al afhaken. Voorin reed Vincenzo Nibali keihard door. De Italiaan bleef uiteindelijk alleen over, met ongeveer een minuut voorsprong op de groep van de gele trui. Laurens De Plus legde daar een hoog tempo op, waardoor er nog maar een man of 15 overbleef. 

Toen Simon Yates, Marc Soler en Warren Barguil vanuit het peloton de oversteek probeerden te maken naar Vincenzo Nibali, was het ook voor De Plus gedaan. Gregor Mühlberger was de volgende man die zich op kop zette, in dienst van Emanuel Buchmann. Op twee kilometer van de aankomst zakte de Oostenrijker er doorheen en was het aan de mannen van INEOS om Bernal naar een vrijwel zekere Tourwinst te loodsen. Nibali had nog een halve minuut van zijn voorsprong over. 

Maar in de groep der favorieten bleef het rustig en dus kwam niemand meer in de buurt van Vincenzo Nibali. Egan Bernal reed zo onbedreigd naar de eerste Tourzege voor Colombia. Door het vroegtijdig lossen van Alaphilippe kon Steven Kruijswijk zonder aanvallen nog doorschuiven naar de derde plek in het klassement.