Na twee etappes langer dan tweehonderd kilometer zijn de laatste drie ritten, inclusief die naar Parijs, een stuk korter. Namelijk allemaal onder de 140 kilometer. Dat is uiteraard in de hoop de klassementsrenners die op achterstand staan vroeg uit hun kot te lokken. Saint-Jean-de-Maurienne heeft in het verleden zowel als start als finish gefungeerd. De laatste keer dat de Tour de France de stad aandeed was in 2015. De achttiende etappe, die finishte in Saint-Jean-de-Maurienne, werd gewonnen door Romain Bardet, die daarmee zijn verloren Tour de France wist goed te maken.
Tignes heeft een minder uitgebreid verleden met de drieweekse expeditie door Frankrijk. Slechts één keer eindigde er een etappe op de slotklim naar Tignes. Dat is geen hoofdstuk waar de Tourorganisatie graag aan wordt herinnerd, want in deze rit zette Michael Rasmussen de Tour de France op zijn kop. Nadat hij zijn laatste medevluchters, Antonio Colom en David Arroyo, op achttien kilometer van de meet achter had gelaten, reed hij met een prachtige solo naar de dagzege. Hij pakte het geel en gaf die niet meer af. Totdat zijn ploeg Rabobank besloot hem uit de Tour de France te halen, omdat hij had gelogen had over zijn verblijfplaats in de aanloop naar de ronde. We weten allemaal waarom hij dat deed.
Streek
Het gebied rondom Tignes is vooral afhankelijk van toerisme, net als vele andere bergdorpen en steden in de Alpen. Samen met Val-d’Isère vormt Tignes het skigebied Espace Killy. Het is een echt sportgebied, want zo werden de ski-onderdelen van de Olympische Spelen van 1992 georganiseerd in Val-d’Isère. Daarnaast is er in de zomer ook genoeg te doen wat betreft outdooractiviteiten. In Tignes kun je bijvoorbeeld uitstekend mountainbiken. De Savoie is het thuisgebied van Ag2r-La Mondiale. Manager Vincent Lavenu kwam bijvoorbeeld ter wereld in de grootste plaats van de Savoie: Chambéry.
Startplaats Saint-Jean-de-Maurienne is net als Tignes een wintersportplaats. Dan ook geen bekende wielrenners uit de plaats, maar wel bekende skiërs uit Saint-Jean-de-Maurienne. Bijvoorbeeld Jean-Pierre Vidal en Jean-Baptiste Grange. Vidal won goud op de Olympische Spelen van 2002 op de slalom, terwijl Grange tweemaal wereldkampioen werd op hetzelfde onderdeel. Absoluut geen koekenbakkers dus.
Parkoers
Hoewel het begin van de etappe nog relatief makkelijk is, ligt het in de lijn der verwachting dat het na zeventig kilometer volledig gaat losbarsten. Dan wacht namelijk de Col de l’Iseran, waarvan de top op liefst 2770 hoogte ligt. Daarmee is de Iseran het hoogste punt van de Tour de France van dit jaar. Speciaal dus om als eerste boven te komen en de Souvenir Henri Desgrande te winnen. Vorig jaar ging die trofee naar Nairo Quintana, terwijl van het huidige peloton ook Primoz Roglic, Rui Costa en Simon Geschke het souvenir al eens wisten te pakken.
De laatste keer dat de Col de l’Iseran (12,9 kilometer aan 7,5%) werd beklommen was in 2007. De bekendste Touretappe die over de Alpencol ging was echter de ongekende solo van Claudio Chiappucci naar Sestrière in 1992. Hij reed tweehonderd kilometer in de aanval, waarvan 125 kilometer solo. De Italiaan legde die dag de basis voor de winst van het bergklassement en trad in de voetsporten van zijn iconische landgenoot Fausto Coppi. Na een lange afdaling, waar een hoop goedgemaakt kan worden, wacht nog de beklimming naar Tignes, die 7,4 kilometer lang is en gemiddeld 7 procent omhooggaat.
Favorieten
Het is stuivertje wisselen onder de klassementsrenners. Was Thibaut Pinot de beste in de Pyreneeën, dan deelde Egan Bernal een klap uit in de eerste etappe door de Alpen. De Colombiaan lijkt bergop de enige te zijn die het verschil kan maken, maar de grootste concurrentie komt misschien wel vanuit zijn eigen Team Ineos met Geraint Thomas. Verder zullen we ook Steven Kruijswijk, Emanuel Buchmann en Richie Porte weer van voren zien. Desondanks moeten zij allen eerst geletruidrager Julian Alaphilippe zien te lossen om aanspraak te maken op de kop van het klassement.
Dan zullen ze waarschijnlijk op de Iseran al ten aanval moeten trekken. Een ploeg die de koers daar wel in vuur en vlam durft te zetten, is Movistar. De Spaanse ploeg heeft met Nairo Quintana, Mikel Landa en Alejandro Valverde drie renners bij de eerste tien. Hoewel het niet de grote kwaliteit is van Movistar, kunnen ze daar op tactisch vlak hun voordeel uit halen.
Dan zou het ook nog goed kunnen dat er een vluchtersgroep vooruit blijft. Dan kun je de geijkte namen opschrijven, zoals Simon Yates, Romain Bardet, Bauke Mollema, Lennard Kämna en misschien Vincenzo Nibali.
**** Egan Bernal
*** Thibaut Pinot, Geraint Thomas
** Mikel Landa, Nairo Quintana, Emanuel Buchmann
* Steven Kruijswijk, Simon Yates, Romain Bardet, Julian Alaphilippe