Tour: Quintana wint etappe, Bernal pakt tijd terug

Nairo Quintana heeft de achttiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Colombiaan won uit de vroege vlucht. Julian Alaphilippe blijft leider in het klassement.

Tour
  • Afbeelding van Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe

Het duurde lang voordat er eindelijk een kopgroep wist los te komen van het peloton. Uiteindelijk zou een omvangrijke groep van 33 renners het tot de kop van de koers schoppen. Daarbij zaten zeer grote namen, waaronder Adam Yates, Romain Bardet, Nairo Quintana, Michael Woods, Dylan van Baarle, Greg Van Avermaet, Alexey Lutsenko, Lennard Kämna, Tim Wellens, Tiesj Benoot en Damiano Caruso.

Op de Izoard moest een groot gedeelte van de vluchters lossen, terwijl in het peloton Movistar flink doortrok. In datzelfde peloton was George Bennett, meesterknecht van Kruijswijk, eerder in de etappe op zijn plaat gegaan. Op de tweetrapsklim van de Galibier nam Team Ineos (vooral Poels & Van Baarle) het over van Movistar. Het peloton hing op dat moment op vijf minuten van de koplopers, waar Bardet, Woods, Caruso, Lutsenko, Benoot, Kämna en Quintana als besten kwamen bovendrijven.

Toch stak er iemand bovenuit, want nadat er over en weer werd aangevallen, bleek een demarrage van Quintana te moeilijk om te volgen. De Colombiaan sloeg direct een enorm gat op Bardet en Lutsenko, de eerste achtervolgers. Quintana breidde zijn voorsprong alleen maar uit; op de achtervolgers, maar ook het op het peloton, waar lange tijd weinig gebeurde en Van Baarle de forcing voerde. Quintana soleerde na een lange afdaling vervolgens naar de zege. 

Bernal zette als eerste aan in het peloton. De Ineos-kopman werd door niemand gevolgd en reed vervolgens weg. Thomas probeerde ook ten aanval te trekken, maar werd teruggehaald door Pinot. Alaphilippe moest ondertussen iets toegeven op de top van de Galibier, maar kwam in de afdaling terug tot de groep Thomas-Kruijswijk. Hij ging er direct op en over om Bernal terug te halen, maar die was te ver weg en pakte een halve minuut terug. Alaphilippe blijft wel leider in het klassement.