Het slotstuk van de Tour de France kan beginnen! De eerste van drie etappes door de Alpen start in Embrun. Een stadje in het departement Hautes-Alpes. Embrun heeft enkel ervaring als startplaats in de Tour de France. In de zeventiende etappe van de Tour de France van 2008, die van Embrun naar Alpe d’Huez liep, zette Carlos Sastre de Tour de France definitief naar zijn hand. De Spanjaard viel al snel aan op de Alpe d’Huez en pakte ruim twee minuten op zijn grootste concurrenten.
Dit jaar geen Alpe d’Huez in de Tour de France, maar de Col de Vars, Col d’Izoard en Col du Galibier zijn zwaar genoeg om grote verschillen te maken in deze etappe. Desondanks is de finish niet bergop gelegen, want na de Galibier volgt een afdaling naar Valloire, dat geen uitgebreid verleden heeft met de Tour de France. Opvallend is dat de iconische Galibier zelden is gebruikt als finish, maar vooral ergens op de route. De finish op de top van de Galibier was er overigens wel een om nooit te vergeten. Andy Schleck zegevierde na een solo van zestig kilometer. Het was het laatste echte wapenfeit in de loopbaan van de Luxemburger.
Streek
Embrun ligt aan de oevers van het stuwmeer Lac de Serre-Ponçon, een van Europa’s grootste kunstmatige meren. Het is vanwege de ligging eveneens geliefd bij bergwandelaars en watersporters. Embrun is de laatste jaren steeds meer in trek geraakt bij Nederlandse toeristen, waardoor Steven Kruijswijk extra steun zal genieten in de bergen. De binnenstad heeft haar historische karakter weten te behouden. De stad kent dan ook een lange geschiedenis, want onder de Romeinen gold het al als een belangrijke plaats. Toentertijd heette het nog Ebrodunum.
Valloire ligt aan de voet van de Col du Galibier en maakt deel uit van het departement de Savoie, waar ieder jaar de koers Le Tour de Savoie wordt georganiseerd. Onder anderen Enric Mas en Egan Bernal waren daar in het verleden eindwinnaar. In de zomer is het er prachtig fietsen, maar in de winter dient Valloire vooral als wintersportoord.
Parkoers
“De klimmers krijgen de kans om hun kwaliteiten te laten zien in de eerste Alpenetappe, waarin ze op drie punten boven de tweeduizend meter komen. Dat is onwijs zeldzaam voor een etappe in de Tour de France.” In de analyses na de bekendmaking van het parkoers van de Tour de France was bijna iedereen het erover eens dat het een Tour de France zal worden voor klimmers die goed zijn op grote hoogten. Ideaal dus voor Colombianen, die vaak zijn geboren ver boven zeeniveau. Dit is dan een van de ritten waarin ze moeten toeslaan, want zowel op Col de Vars (2095 meter), Col d’Izoard (2354 meter) en Col du Galibier (2642 meter) duiken ze boven de tweeduizend-grens.
De Galibier is bijna twintig kilometer lang en een ideale klim om de groep met favorieten in vuur en vlam te zetten. Gezien de lange etappe zal het een uitputtingsslag worden. De top van de Galibier ligt op achttien kilometer van de meet. Slechte dalers krijgen geen kans om op het vlakke nog iets goed te maken, want direct na de afzink ligt al de finishlijn.
Favorieten
De grote vraag vandaag: gaat Julian Alaphilippe standhouden op de Izoard en de Galibier? Mocht het de Fransman lukken, dan vindt hij een ideale finale met de afzink na de Galibier. De geletruidrager kan uitstekend dalen en die kwaliteiten zijn bijvoorbeeld minder ontwikkeld bij Steven Kruijswijk en Thibaut Pinot, die bergop tot de besten behoren.
Dan is het nog de grote vraag: hoe gaat Team Ineos het aanpakken? Met Egan Bernal en Geraint Thomas heeft de Britse formatie twee troeven om uit te spelen. Bernal lijkt bergop net iets sterker te zijn dan de titelverdediger. Dan zijn er nog andere renners om in de gaten te houden, zoals Emanuel Buchmann, Mikel Landa en iets verder in het klassement iemand als Richie Porte.
**** Thibaut Pinot
*** Egan Bernal, Geraint Thomas
** Steven Kruijswijk, Mikel Landa, Emanuel Buchmann
* Julian Alaphilippe, Simon Yates, Alejandro Valverde, Rigoberto Uran