Tour: Ewan spurt ook naar winst in Nîmes

Caleb Ewan heeft de zestiende etappe in de Tour de France gewonnen. Hij bleef Elia Viviani en Dylan Groenewegen voor.

Ewan
  • Afbeelding van Elia Viviani Elia Viviani
  • Afbeelding van Caleb Ewan Caleb Ewan
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

In de bloedhitte kreeg het peloton een relatief makkelijk parkoers voorgeschoteld. Een dag voor de sprinters, alhoewel er wel werd gewaarschuwd voor de eventueel opspelende wind. Al vroeg ontstond er een kopgroep van vijf renners, namelijk Lukasz Wisniowski (Team CCC), Stéphane Rossetto (Cofidis), Paul Ourselin (Total Direct Energie), Alexis Gougeard (Ag2r-La Mondiale) en Lars Bak (Dimension Data).

In het peloton zagen we Tony Martin en Maxime Monfort vrijwel heel de dag op kop rijden in dienst van Groenewegen en Ewan. Daardoor kregen de vijf vooraan eigenlijk nooit meer dan twee minuten voorsprong. Desondanks gebeurde er niet veel in het peloton, totdat Geraint Thomas op zijn plaat ging. De titelverdediger liep een paar schrammen op aan de linkerzijde van zijn lichaam, maar kon zijn weg zonder problemen vervolgen.

Aan het begin van de finale werd het peloton nogmaals opgeschrikt door een crash. Ditmaal bleek het een stuk serieuzer te zijn. Onder anderen Cees Bol en Jakob Fuglsang lagen erbij en die laatste moest vervolgens zelfs afstappen. Zo viel de nummer negen van het algemeen klassement letterlijk weg uit de koers. Ondertussen hadden de vijf koplopers een tandje bij geschakeld, waardoor de sprintersploegen serieus moesten doortrappen. 

Sterker nog, het vijftal had nog serieus iets in de benen, maar door het werk van Bora-Hansgrohe werd de vlucht op 2,5 kilometer van de meet toch ingerekend. Het werd een chaotische lead-out en Mike Teunissen kwam veel te vroeg op kop van het peloton. Ook Groenewegen zat vervolgens niet goed. Hij raakte ingesloten toen Michael Morkov overnam, waardoor hij zijn sprint niet volledig kon rijden. Ewan was uiteindelijk net iets sneller dan Viviani.