Tour de France: Simon Yates pakt rit, klassement razendspannend

Simon Yates heeft de vijftiende etappe in de Tour de France gewonnen. Onder de klassementsrenners is Thibaut Pinot de grote winnaar.

Yates
  • Afbeelding van Thibaut Pinot Thibaut Pinot
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates

Na de rit naar de Tourmalet lagen de verhoudingen meer in een plooi. Desondanks was het vandaag een rit waar meer kansen lagen voor aanvallers. Dat was te zien, want de helft van het peloton wilde vooraan zitten. Onder anderen Simon Yates, Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana, Romain Bardet, Ilnur Zakarin, Michael Woods en Simon Geschke trokken ten aanval.

In het peloton reed Deceuninck-Quick Step in dienst van geletruidrager Julian Alaphilippe, maar zijn ploeg bleek niet al te sterk, want onder anderen Enric Mas moest al vroeg lossen. Op de voorlaatste klim nam Team Jumbo-Visma de kop over, terwijl Mikel Landa vanuit het peloton demarreerde. Hij reed razendsnel naar een groep met de nodige teamgenoten. 

Ondertussen waren Geschke en Simon Yates echter al ontsnapt vooraan. Geschke kon het tempo van zijn naamgenoot niet lang aan, waardoor Yates in zijn eentje voorop kwam te liggen. Landa was de grootste bedreiging voor de Brit, die al een etappe heeft gewonnen deze Tour. Maar Yates wist vol te houden en soleerde naar de overwinning. 

In het peloton was het David Gaudu die het tempo flink de hoogte ingooide. Toen de jongeling niet meer kon, trok zijn kopman Pinot ten aanval. Bernal, Alaphilippe en Buchmann konden mee, maar Kruijswijk moest even passen en liet het werk over aan Poels en Thomas. Pinot bleef maar gaan, reed naar Landa toe en wist al zijn concurrenten te lossen. Alaphilippe zakte er vervolgens flink door, maar wist zijn gele trui wel te behouden. Onder de klassementsrenners is het nu razendspannend, maar Pinot maakte de beste indruk.