Na al drie zware dagen voor de kiezen te hebben gehad, volgt er nog een rit door de Pyreneeën. Liefst vier gecategoriseerde beklimmingen staan er op het menu, waaronder drie van eerste categorie. De renners trekken richting het oosten van de Pyreneeën. Als de renners aankomen in Foix moeten ze nog de Le Prat d’Albis op. Drie keer eerder eindigde er een etappe in Foix. De winnaars: Kurt-Asle Arvesen (2008), Luis Léon Sánchez (2012) en Warren Barguil (2017) in de bollentrui. Dat was desondanks niet op Le Prat d’Albis, maar midden in de stad.
Limoux ligt westelijker dan Foix en kent nog geen al te uitgebreide geschiedenis met de Tour de France. De etappe die in 2012 eindigde in Foix begon net als dit jaar in Limoux, waardoor die ritten wel enigszins met elkaar vergelijkbaar zijn. Ook in 2011 had de carnavalsstad de eer een etappe in gang te schieten. De streep was toen getrokken in Montpellier en de etappe viel ten prooi aan Mark Cavendish, die Tyler Farrar en Alessandro Petacchi vrij eenvoudig voorbleef.
Streek
Foix is de hoofdstad van het departement Ariège, dat werd gecreëerd na de Franse Revolutie. Deze etappe zullen er weer de nodige kastelen in beeld komen, zo vertelt ook koersdirecteur Christian Prudhomme. Voornamelijk de burchten die gebruikt werden als toevluchtsoord door de Katharen zullen prominent in beeld komen. De kruistocht tegen deze religieuze groep geldt als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de streek. Het Kasteel van Foix werd nooit veroverd door binnendringers, maar in het nabijgelegen Kasteel van Montségur vermoordden kruisvaarders in 1244 meer dan tweehonderd Katharen.
Startplaats Limoux is net als de Belgische stad Binche bekend komen te staan om het carnaval dat ze jaarlijks vieren. Carnaval in Limoux is geen gewoon carnaval, want het feest in Limoux duurt liefst zes weken en is daarmee het langst durende carnaval ter wereld. Verder is de stad bekend om de wijnen die er worden geproduceerd. Er zijn zelfs verschillende wijnen vernoemd naar de plaats. Een bezoek aan Limoux is dan ook niet af zonder geproefd te hebben van het Bourgondische leven. Wielrennen kijken met een wijntje. Wat wil een mens nog meer?
Parkoers
De etappe van dit jaar lijkt wel enigszins op die van 2012, die gewonnen werd door Sánchez. Die rit startte eveneens in Limoux en op de route lagen enkele van dezelfde beklimmingen. Namelijk de Port de Lers (12 kilometer aan 6,7%) en de Mur de Péguère (9,4 kilometer aan 7,7%). Waar de renners in 2012 na die laatste klim enkel nog moesten afdalen, wacht er nu dus nog een slotklim. De Prat d’Albis (11,5 kilometer aan 7%) is voor het eerst opgenomen in de Tour de France. Liefst 4700 hoogtemeters moeten de renners vandaag overbruggen. Aangezien de drie dagen ervoor, met onder meer de individuele tijdrit en de finish op de Col du Tourmalet, loodzwaar zijn geweest, zou dit heel goed een etappe voor de vluchters kunnen zijn.
Favorieten
Het is afwachten of de vroege vlucht de zegen krijgt van het peloton, maar het lijkt wel zeker dat er flink gestreden zal worden om in de vlucht van de dag te komen. Dan is dit iets voor Vincenzo Nibali, de weggevallen Romain Bardet, Simon Yates, Tiesj Benoot en renners als Omar Fraile en Alexey Lutsenko.
Na de Tourmalet is het een en ander duidelijk geworden. Een van de vragen is hoe Movistar de rest van de ronde nu gaat aanvatten. Gaan ze al van vroeg oorlog maken of wachten ze weer tot de slotklim? In ieder geval is Mikel Landa dan de renner die het moet afmaken voor de Spaanse ploeg, want Alejandro Valverde en zeker Nairo Quintana lijken niet de benen te hebben om de beste renners van het klassement te verslaan.
Landa bleek op de Tourmalet samen met Emanuel Buchmann, Egan Bernal, Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe de beste. Daarnaast is Geraint Thomas ook nog niet helemaal af te schrijven en deed Rigoberto Uran het ook niet slecht zaterdag. Kortom, het wordt weer spektakel.