Thibaut Pinot wint op de Tourmalet, Alaphilippe doet gouden zaak in klassement

Thibaut Pinot heeft de veertiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Fransman reed in de slotkilometer weg van de andere klassementsmannen. Alaphilippe deed op de Tourmalet een gouden zaak en won tijd op Geraint Thomas.

Pinot
  • Afbeelding van Thibaut Pinot Thibaut Pinot
  • Afbeelding van Geraint Thomas Geraint Thomas

Een spannende dag in de Tour. De veertiende etappe finisht namelijk op de legendarische Col du Tourmalet. Onderweg naar de Tourmalet zijn er nog elf bergpunten te verdienen op de Côte de Labatmale (4e categorie) en de Col du Soulor (1e categorie). Een groot aantal renners wilde dus meezitten met de vroege vlucht, om punten te sprokkelen voor het bergklassement. 

Vincenzo Nibali was een van de vluchters van de dag. Hij pakte het puntje op de Labatmale weg. Op de Soulor was het Zakarin die wat leven in de brouwerij bracht. Zijn versnelling zorgde voor de eerste lossers in de kopgroep. Nibali en Tim Wellens waren de volgende twee renners die demarreerden. Zij reden samen naar de top van de Soulor, waar de Belg Nibali versloeg in de strijd om de tien bergpunten. Elie Gesbert kon net voor de top ook aansluiten bij de twee koplopers. 

In het peloton waren het de renners van Movistar die in hoog tempo de Col du Soulor opreden. Het beulswerk van de Spanjaarden eiste de nodige slachtoffers, onder wie Romain Bardet. Ook Bauke Mollema en Adam Yates kregen het lastig. In de afdaling kon Yates weer aansluiten bij de groep der favorieten. De voorsprong van de koplopers was alweer geslonken tot een kleine minuut.

Spektakel op de Tourmalet

In aanloop naar de Tourmalet smolt de kopgroep weer samen. Romain Sicard vreesde het aanstormende peloton en besloot alleen verder te gaan. De kopgroep werd weer ingerekend, maar Sicard had nog een voorsprong van anderhalve minuut. Op de Tourmalet was ie die voorgift echter zo weer kwijt. Elie Gesbert werd op tien kilometer van het einde als laatste overgebleven vluchter ook gegrepen.

De favorieten hadden nu ruim baan. Nairo Quintana kreeg het al snel lastig en moest lossen. Ook de gebroeders Yates konden het hoge tempo van de Movistarmannen niet volgen. Voorin was het Warren Barguil die de eerste serieuze demarrage plaatste. Dit was voor Groupama-FDJ reden om het tempo in de groep der favorieten verder op te voeren. Eén voor één losten er renners, maar Alaphilippe hield op vijf kilometer van de aankomst nog knap stand.  

Na een knap staaltje beulswerk van David Gaudu nam Jumbo-Visma het kopwerk over van de Fransen. Ook Laurens De Plus en George Bennett konden Alaphilippe niet kraken. Wie het wel lastig kreeg, was titelverdediger Geraint Thomas. Hij moest lossen in de slotkilometer. Kruijswijk hield knap stand vooraan, net als de Duitser Emanuel Buchmann, die het zelfs nog met een demarrage probeerde. 

Het was echter Thibaut Pinot die de allesbeslissende demarrage plaatste. Hij reed Alaphilippe en Kruijswijk uit het wiel en sprintte naar de zege. Alaphilippe hield Kruijswijk van een tweede plek af en breidde zijn voorsprong op Thomas uit.